Ismét áremelkedéssel indul a fűtési szezon: rengeteg magyart érint

Gosztola Judit2020. október 4. 06:56

Aki eddig még nem tett meg, az feltétlenül nézesse meg az otthoni fűtőeszközöket egy szakemberrel: igaz, nem olcsó mulatság, de a biztonságunk érdekében elengedhetetlen. Előre szólunk, nagyon drága lesz!

Habár tegnap még gyönyörű őszi időnk volt, mára nem jósoltak ilyen meleget a meteorológusok, és a jövő héten már fokozatosan csökken a napi átlaghőmérséklet. Tehát lassan ott is be kell kapcsolni a fűtést, ahol szeptemberben ezt még meg lehetett úszni.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották

Aki tehát eddig még nem tett meg, az feltétlenül nézesse meg az otthoni fűtőeszközöket egy szakemberrel, hiszen mindenkinek, egyéni felelőssége, hogy gondoskodjon otthona fűtési rendszerének biztonságáról.

A hónapok óta nem használt tüzelőberendezésekben ugyanis meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak, ezért az első fűtési nap előtt szakemberrel kell átvizsgáltatni. Mivel továbbra sem enyhült a szakemberhiány ebben az ágazatban, idén is meg kell fizetni az árát az ellenőrzéseknek: Budapesten és az agglomerációban jellemzően 12 - 14 ezer forintért ellenőrzik a készülékeket, valamivel drágábban, mint tavaly, ebben azonban még nincs benne a kiszállás díja, ami legalább még egyszer ennyi. Vidéken, messze a fővárostól valamivel olcsóbban dolgoznak a szakik, ám 20 ezer forintot minimum ott is rá kell szánnunk a műveletre. 

És ne lepődjünk meg, ha csak hetek múlva kapunk időpontot, hiszen nagyon leterheltek az évnek ebben a szakában a jó szakemberek, hiszen nagyon nem mindegy, hogy ki ellenőrzi a rendszert. Mielőtt ennyi pénzt kifizetnénk valakinek, győződjünk meg róla, hogy meg is érdemli. A szakképesített gázszerelői igazolvánnyal rendelkezők nyilvántartása 2020. január 1-től a Magyar Mérnöki Kamara honlapján érhető el. Érdemes utánanézni, kinek a kezébe adjuk saját és családunk biztonságát. 

Keretes: A gázszerelők nyilvántartásáról és engedélyezéséről szóló 30/2009. (XI.26.) NFGM rendelete elrendeli a gázszerelők nyilvántartásba vételét. A nyilvántartásba történő felvétellel egyidejűleg a MKEH Területileg illetékes Műszaki Biztonsági Hatóságai (7db) Arcképes gázszerelői igazolványt állít ki, mely személyhez fűződő jogosultságot biztosít a munkavégzésre.

Mit vizsgálnak a szakemberek?

A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros, ahol ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartatni a kazánunkat. A karbantartás során megtisztítják a készüléket, és műszeresen beállítják. Ennek köszönhetően jobban fog működni a kazán, jobb lesz a hatásfoka - szakemberek szerint ennek hiányában 5-10 százalékkal is rosszabb hatásfokkal üzemelhet a rendszer. A karbantartás másik fontos aspektusa pedig az életvédelem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid, a mérgezések elkerülése érdekében az eszközök karbantartása mellett a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba célszerű résszellőzőt szereltetni. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nincs meg a szükséges levegő-utánpótlás. Ahogy a tűz, úgy a szén-monoxid érzékelésére is van eszköz, amelynek használata életeket menthet.

A tavalyi adatok szerint 15-en hunytak el és 375-en sérültek meg a szén-monoxid-szivárgások miatt Magyarországon.

Holott a tragédiák néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének. Komoly probléma, hogy csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van - derül ki egy korábbi felmérésből.

Sajnos nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek. Azonban sokat segíthet, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság folyamatosan ellenőrzi az itthon kapható termékeket. Az alábbi cikkből tájékozódhatsz, mely termékek biztonságosak.

Címkék:
otthon, fűtés, gázkazán, ősz, fűtési szezon, kazán, szakemberhiány, tüzelő,