A megunhatatlan almás pite recept: omlós almás pite zsírral, amerikai almás pite

Pénzcentrum2020. augusztus 25. 18:30

Íme a legjobb omlós almás pite zsírral: mutatjuk, hogy a klasszikus magyaros és az amerikai almás pite recept milyen almából készül, meddig sül és milyen töltelékkel a legfinomabb!

Az almás pite az alapsütemények egyikeként már-már az egész világon általános, közkedvelt édességgé vált. Megkülönböztetjük az amerikai almás pite receptet a magyartól, ugyanis nálunk az almás pite zsírral készül, sokkal omlósabb, leginkább a hagyományos sütemények között tartjuk számon. A magyaros verzióban a finom, omlós almás pite tészta rétegei között gazdag almás töltelék található és tepsiben sütjük, míg az amerikai almás pite kör alakú sütőformában készül és a tészta helyett a tölteléken van a hangsúly.

Az almás pite milyen almából készül?

Az almás pite recept ugyanolyan rugalmasan variálható, mint a legtöbb édesség: a tölteléket többféle almával elkészíthetjük, sőt, az almás pite tésztájának receptjét gyakorlatilag bármilyen gyümölcsös, csokoládés, vagy akár túrós recepthez is felhasználhatjuk. Az almás pite azonban akkor a legfinomabb, ha valamilyen friss, ropogós, savanykás ízvilágú almát választunk, mint a jonatán, az idared vagy a pinklay alma, ám az egyszerű nyári almából is varázslatos pitét süthetünk.

Magyaros omlós almás pite zsírral / vajjal:

Az almás pite tészta hozzávalói:

  • 150 g zsír /vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája (külön, a kenéshez)
  • 450 g finomliszt
  • 0,5 cs sütőpor
  • 1 cs só
  • 3 ek búzadara

Az almás pite töltelék hozzávalói:

  • 1 kg savanykás alma
  • 1 tk fajéj
  • 3 ek cukor

Az omlós almás pite recept elkészítése:

  • Az omlós almás pite tészta elkészítéséhez gyúrjuk össze a lisztet (a benne elkevert sóval és sütőporral) a zsírral, a tejföllel és a tojással, majd félórára tegyük a hűtőbe. Ezalatt elkészíthetjük az almás pite töltelékét.
  • Tisztítsuk és hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházat, majd szeljük vékony szeletekre. Tegyük fel egy kevés vízzel és 3ek cukorral főni, majd, ha összeesett és több levet eresztett, adjuk hozzá a fahéjat és a búzadarát. Főzzük őket még pár percig, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  • A tésztát osszuk fel 1/3-ad és 2/3-ad arányban: a nagyobbik adagot nyújtsuk kb 1 cm vastagra, ez a réteg kerüljön a sütőpapírral bélelt tepsi aljára. Erre jöhet az almás pite töltelék.
  • Az almás pite alsó részét és a tölteléket 180°-on, előmelegített sütőben süssük 30 percig.
  • Erre a sült, töltelékes alsó rétegre helyezzük rá az almás pite felső rétegét, ezt kenjük meg egy tojás sárgájával (akár rajzolhatunk is rá mintákat villával) és süssük még 30 percig, 160°-on.
  • A kész omlós almás pire hűljön langyosra, majd kockákra vágva tálaljuk.

Amerikai almás pire recept

A receptben feltüntetett mennyiségek egy 24 cm átmérőjű, kerek pitesütő-formára vonatkoznak, amely kb. 6 fő részére szeletelhető.

Az amerikai almás pite tészta hozzávalói:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs só
  • 30 ml víz

Az amerikai almás pite töltelék hozzávalói:

  • 80 dkg alma
  • 13 dkg cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom héja (reszelve)
  • 4 dkg vaj

Az amerikai almás pite recept elkészítése:

  • Az amerikai almás pite tésztájához összemorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzágyúrjuk a porcukrot, a csipet sót és a vizet. Kb. 20 percre félretesszük, a hűtőben állni hagyjuk.
  • Az almás pite töltelék elkészítéséhez a megtisztított, megpucolt almát vékony szeletekre vágjuk, cukrozzuk, egy kevés fahéjjal megszórjuk és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd a felesleges levet búzadarával felitatjuk és állni hagyjuk a töltés kezdetéig.
  • Az almás pite tésztát megfelezzük, majd a két felet kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Az egyik részt a sütőforma aljára helyezzük, elsimítjuk, a kilógó széleket elvágjuk. Erre a rétegre jön a töltelék, majd a másik lappal lefedjük, a széleken alaposan összenyomkodjuk.
  • Az almás pite felső rétegét egyenletesen szurkáljuk meg villával, hogy az almás pitéből származó gőz akadálymentesen távozhasson. A maradék tésztából kedvünk szerint mintákat formázhatunk, díszíthetjük az almás pite tetejét, szélét.
  • Az almás pite tetejét egy kevés vízzel megkenjük, majd porcukrot szitálunk rá.
  • 180°-ra előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni tálalás előtt.

Almás pite: mikor süssük?

Akár a magyarosabb, omlós almás pite zsírral (vagy zsír helyett vajjal), akár a kicsit formabontóbb amerikai almás pite receptjét szemeljük ki, nem kell aggódnunk, ugyanis bármelyik évszakban ínycsiklandó csemegeként funkcionál. Ha mindenképp szezonhoz szeretnénk az almás pite recept elkészítését kötni, leginkább a nyári, őszi hónapokban ajánljuk, főleg, ha saját kertünkben is megterem az alma.

Címkék:
recept, alma, sütemény, édesség, zsír, receptek, pite, zadar,