Vízparti nyaralót 10 millió forint alatt? Nem lehetetlen: itt a lista

Pénzcentrum2020. május 31. 13:01

A karantén alatt megnőtt az érdeklődés a vidéki házak, nyaralók iránt, hiszen sokkal könnyebb lett volna elviselni a bezártságot egy kertes ingatlanban.  Jó hír, hogy 10 millió forint alatt is lehet találni, méghozzá vízparti ingatlant, igaz nem a legfrekventáltabb területeken, pláne nem a Balaton partján. Ha azonban hitelből vásárolnál, akkor érdemes pár dologgal tisztában lenni előtte.

A világjárvány miatt itthon is bevezetett kijárási korlátozások hatására sokan szorultak városi otthonaik falai közé, éppen ezért sokak fejében megfordult, mennyivel könnyebb lenne elviselni a bezártságot. Felértékelődtek a vidéki kertes ingatlanok, nyaralók, amelyek saját kerttel, zöld területtel rendelkeznek. 

Az elmúlt évek ingatlan áremelkedései a nyaralópiacot sem kerülték el: folyamatosan, évről évre drágultak. A vízparti településeken pedig elképesztő meredeken kúsztak fel az árak. A kiemelt üdülőövezetek között is a Budapest környéki (Dunakanyar térsége) lakóingatlanok voltak a legdrágábbak, no és persze a Balaton környékén. Aztán jött a vírus, aminek következtében szinte megállt az ingatlanpiac, mégis sokan elgondolkodtak.

Ki a városból!

“A karanténhatás következtében megugrott a kertes, zöldövezetben található ingatlanok, elsősorban házak és nyaralók iránt érdeklődők súlya a lakóingatlanok iránti keresleten belül. Ezzel párhuzamosan a lakások iránt érdeklődők aránya pedig csökkent" - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A korábbi gyér érdeklődés után tehát az elmúlt hetekben ismét megnövekedett a kereslet a nyaralók, vízparti házak iránt. A balatoni térségen kívül a legtöbb nyaraló Gárdonyban, valamint Szentendrén cserélt gazdát. De népszerű volt a fürdőikről híres Hajdúszoboszló és Zalakaros is.

A legtöbben ha nyaralóban, hétvégi házban gondolkodnak, akkor legfeljebb 10-15 millió forint körüli összeget költenének. Ezért a pénzért persze nem lehetetlen vízparti ingatlant találni, ám 

a frekventált helyeket, mint például a Balaton környékét elfelejthetjük.

10 milliós vagy annál olcsóbb kis házakat a Balaton körzetében csak a tótól távolabbi falvakban lehet kifogni 3-5 milliós áron kisebb házakat, Pest megyében számos településen a családi házakra jellemző méretű telken egy-két szobás, 35-45 négyzetméteres nyaralókat kínálnak ilyen áron - derül ki az Otthon Centrum összesítéséből. Pest megyén kívül a Budapest vonzáskörzetének számító Fejér megyei településeken nyaralót vásárlók egy része állandó lakhelyként kívánja használni az ingatlant.

A legolcsóbb önálló nyaralókat Zalában értékesítették tavaly, általában 1,5-2,5 millió Ft körüli áron, ennyiért egy 30-40 négyzetméteres, legfeljebb fatüzelésű kályhával felszerelt kis házat kaptak a vevők. Idén is bőven lehetett válogatni az 5 millió forint alatti vételekből, Pest megyétől Borsodig, Zala megyétől Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig az ország számtalan pontján.

Címkék:
vásárlás, otthon, ingatlan, nyaraló, ház, vízpart, karantén, pandémia, babaváró hitel erste, hajdu takarék,