Megjelent a rendelet: így sarcolja meg a kormány a multikat

Pénzcentrum/Portfolio2020. április 14. 19:35

A keddi Magyar Közlönyben a kormány kihirdette a kiskereskedelmi láncok különadójáról szóló rendeletet. A különadó sávos lesz, 500 milliós árbevétel felett kell fizetni, az online boltok sem ússzák meg.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent a kormány rendelete a "Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtása érdekében a Járványügyi Alap feltöltését szolgáló kiskereskedelmi adóról" címmel.

A különadó a kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeket érinti, független az értékesítés módjától, így a netes kereskedőkre is vonatkozik, nem csak a nagyvállalatokra. A veszélyhelyzetben bevezetett magyar különadó a bevétel nagyságától függő sávos adó. A különadó mértéke, amelyet az éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani, a sávok pedig:

  • 500 millió forint alatt 0 százalék,
  • 500 millió és 30 milliárd forint között 0,1 százalék,
  • 30 milliárd és 100 milliárd forint között 0,4 százalék, és
  • 100 milliárd forint felett 2,5 százalék.

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a KKV-knak a mellett, hogy nem kell adót fizetniük, bevallást sem kell kitölteniük - írja a PM.

A mai Magyar Közlönyben megjelent a két különadóról szóló rendelet. Mindkét jogszabály május 1-én lép hatályba. A különadókkal a bankok, illetve a nagybevételű kereskedelmi láncok járulnak hozzá az államkassza bevételéhez, és ezáltal a járvány elleni védekezéshez, amely az egész ország közös ügye. A járvány Elleni Védekezési Alapba befolyó közterhet a pénzintézeteknek, és a félmilliárdnál nagyobb bevételű kiskereskedelmi cégeknek kell megfizetniük - írja a PM.

Címkék:
otthon, járvány, adó, különadó, védekezés,