Jobban ellenáll a lakáspiac a vírusnak, mint gondolnánk: így még többen maradnak otthon?

Pénzcentrum2020. április 1. 18:30

2020 márciusában, országosan 11 100 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A március második felében hazánkban is megjelenő COVID-19 vírus okozta társadalmi és gazdasági változás az ingatlanpiaci tranzakciókra is hatott. Az előző év márciusához képest ez 23%-os, az idei februári adásvételekhez képest 15%-os visszaesést jelent. Heti bontásban vizsgálva a tranzakciók számát látványosabban érezhető a vírus okozta hatás az ingatlanpiacra, március utolsó teljes hetében már 67%-os csökkenés volt tapasztalható az adásvételek számában. 

A jelzáloghitel piaci forgalmi adatok időbeli késéssel követik le az ingatlanpiaci változásokat, ráadásul a jelenlegi helyzetben nagyon sokan felgyorsították, vagy akár előre hozták hitelügyintézésüket így a most márciusi becsült adat a tavalyihoz képest továbbra is növekvő szakaszban van a Duna House Hitelcentrumának előrejelzése szerint.

A független hitelközvetítő adatai alapján a teljes piacon 79,5 milliárd forint jelzáloghitel realizálódhatott az év harmadik hónapjában. A Magyar Nemzeti Bank tavalyi márciusi tényadatával (76,89 milliárd forint) összehasonlítva ez 3 százalékos növekedést mutat éves alapon. 

Címkék:
otthon, lakás, ház, adásvétel,