Riasztó számok: a legszegényebbek nevelik a magyar gyerekek több mint felét

Népszava2019. október 4. 08:30

Több helyen stagnál éppen vagy romlott a szegénységben élő gyermekek és családok helyzete - számol be a Népszava.

Többéves javulás után romlani kezdett a legszegényebb családok és azokban élő gyerekek helyzete - derül ki a Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE) tanulmánykötetéből. A gyerekek helyzetére vonatkozó központi felmérések megszűntek, a meglévő adatokhoz egyre nehezebb hozzáférni - mutat rá az előszóban a Bass László- Darvas Ágnes szerkesztőpáros a tanulmánykötet összeállításának nehézségeire.

A kötet megállapításai szerint a társadalom alsó szeletében nem hozott változást az életkörülményekben a közfoglalkoztatási bér vagy a rendszeresen kapott segély minimális emelése, hisz közben a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a családi pótlék és a gyes összege nem változott, az adómentes jövedelmi sáv megszüntetése pedig még rontott is a helyzetükön.

A társadalom legrosszabb jövedelemmel rendelkező 10 százaléka a bevételei több mint felét állami juttatásokból, segélyszerű ellátásokból kapja és 2017-ben az egy főre jutó nettó jövedelem náluk nem érte el a 32 ezer forintot sem. Jelenleg legalább 125 ezer gyerekkel lehet számolni a tanulmány szerint, aki olyan háztartásban él, ahol senki nem foglalkoztatott és esélye sem nagyon van a munkavállalásra.

Címkék:
otthon, gyerek, szegénység, gyereknevelés, gyerekszegénység,