Ezt nem lehet letagadni: ennyire van egyensúlyban a munka, magánélet Magyarországon

NapiCsárt2019. szeptember 27. 14:04

Manapság nagyon nehéz kiszakadni a munka világából, a legtöbb esetben ugyanis a rengeteg túlóra miatt még a szabadidőnkben sem tudunk teljesen kikapcsolódni. De vajon melyik országban a legkönnyebb megtartani a munka és a magánélet közötti egyensúlyt?

A legtöbb esetben nagyon nehéz kiszakadni az állandó munka világából, ugyanis a rengeteg túlóra miatt még a szabadidőnkben sem tudunk teljesen kikapcsolódni. Pedig a jóllétünk érdekében nagyon fontos lenne, hogy egyensúlyt teremtsünk a munka, a magánélet és a személyes kapcsolataink között. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss, évente megjelenő rangsorában azt vizsgálta, hogy melyik országban a legjobb az életminőség. A sorrendet egy összetett, különböző szempontok alapján összeállított mutató, az ún. "Better Life Index" adja. Ebben az évben az OECD 40 országot vett górcső alá.

Loading...

Az egyik ilyen fontos szempont a munka és a magánélet közötti egyensúly volt. Ennél a munkával és a szabadidős tevékenységekkel töltött idő mennyiségét vették elsősorban figyelembe. Minél magasabb a munkaórák száma, annál kevésbé tartható fenn a munka - magánélet közötti balansz. A friss rangsor szerint Az OECD országaiban dolgozó alkalmazottak 11 százaléka hetente legalább 50 órát dolgozik, de országonként nagyon változó ez a mutató: Törökországban például a munkavállalók 33 százaléka fordít hetente 50 óránál többet a munkájára. A vizsgált országokra az is jellemző, hogy a férfiak minden esetben többet dolgoznak a nőknél.

Az OECD országaiban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók átlagosan a nap 63 százalékát, vagyis 15 órát fordítanak önmagukra, illetve szabadidős tevékenységekre.

 

Címkék:
otthon, munka, túlóra, penzcentrum, oecd, magánélet, egyensúly, csárt, gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet,