Többet és nagyobbat gyártanak a magyarok filléres kedvencéből: változnak a piaci igények

Világgazdaság2019. augusztus 10. 14:00

Rengeteg műanyagot állítottak elő tavaly Maygarországon, ám jó hír, hogy az újrahasznosítás is pörög. 355 cég adataiból készült jelentés, amelyben az áll: rendkívüli tempóban bővül a PET-palackok feldolgozása is.

Nagyjából 1618 ezer tonna műanyag-alapanyagot állítottak elő 2018-ban Magyarországon, csaknem 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - írja a Világgazdaság a Magyar Műanyagipari Szövetség 355 cég bevonásával készült, éves jelentésére hivatkozva.

A dokumentumból kiderül, hogy az elmúlt év a nagyobb, nemzetközi hátterű vállalatok, főleg a csomagolóanyag- és az alkatrészgyártók számára erőteljes növekedést hozott, de volt példa vállalkozások bezárására is. A lap szerint a bővülés hátterében a hulladékok újrahasznosítása is állhat. Erre a szegmensre jut az összes feldolgozás 31,5 százaléka.

A 2,5 literes palackok gyártása 1,7 százalékkal esett, az ennél nagyobbaké 12,3 százalékkal nőtt. A fogyasztói igényekhez igazodva rendkívüli tempóban bővül a polietilén-tereftalát (PET) feldolgozása is, az év végére elérte a 110,8 ezer tonnát, ez 86,5 százalékos ugrás a 2010-es adathoz képest.

Címkék:
otthon, hulladék, gyártás, újrahasznosítás, műanyag, pet-palack, műanyag újrahasznosítás,