Ők a felelősek a horror árakért: a lakásvásárlók felének nincs is rá szüksége

Pénzcentrum2019. február 8. 16:01

Az elmúlt két hónapban a befektetési célú vásárlók aránya átlépte az 50%-ot a budapesti ingatlanpiacon. A fővárosban a befektetési céllal vásárlók általában az 50-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, amelyek ára 36-40 millió forint között mozog. A befektetésként vásárolt ingatlanok a bérleti piacra vannak élénkítő hatással, a vásárlás után szinte azonnal megjelennek a kínálati piacon.

A befektetési célú vásárlás az elmúlt két évben 35 és 45 százalék közötti részarányt vett ki a fővárosi ingatlanpiacon, amely azonban tavaly decemberben és idén januárban is átlépte az 50 százalékot - írja közleményében a Duna House. 2018 decemberében 53 százalék, 2019 januárjában 54 százalék volt a befektetők aránya a főváros egészét tekintve.

Lakást vásárolnál? Használt a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorát!

A második legnépszerűbb vásárlási szándék 20-25 százalék körüli aránnyal az első lakásvásárlás. Ezekben az esetekben jellemzően méretében kisebb, árában kedvezőbb ingatlanokat keresnek a vevők a piacon. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője így nyilatkozott:

A befektetési célú ingatlanvásárlókat többféle ok vezérelheti. Az ingatlanárak további emelkedésében bízó, így kifejezetten üzleti haszonszerzés miatt vásárlók mellett, sokak például most még a családdal élő gyermekük jövőjét szeretnék biztosítani egy később önálló családalapításhoz szükséges ingatlannal, amelyet addig is a bérleti piacon akár 5-6 százalékos hozammal tudnak hasznosítani. A jelenlegi gazdasági és ingatlanpiaci környezetben még mindig megéri ingatlant vásárolni, így jelentős csökkenést nem várunk ebben a mutatóban az idei évben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Katt:A lakáshitelek összehasonlításához használd kalkulátorunkat!Kalkulálj, válogass.

Loading...

Címkék:
otthon, befektetés, ingatlan, albérlet, lakásárak,