A fővárosi milliomosok aranyélete: penthouse 400 millióért, garzon 50-ért

Nagy Bálint2019. január 15. 05:48

Egyre nagyobb igény mutatkozik a fővárosban luxuslakásokra. Az új építésű lakások piacán most a 100 millió forint feletti árkategóriában 495 eladó lakóingatlan van, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2423 darabot. Ennél persze jóval összetettebb a kép. Mutatjuk a részleteket.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2018 utolsó negyedévére vonatkozó adatsora, amely alapján leszögezhetjük: a fővárosban egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei már 454 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 23 ezret (az előző negyedévben 419 fejlesztésben több mint 21200 lakást számlált a riport). A riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum pedig azt is megállapította, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás

  • alapterülete 72,3 négyzetméter (erkélyekkel és teraszokkal korrigálva, azok nélkül 65,4 négyzetméter);
  • négyzetméterára pedig 815,6 ezer forint.
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként több mint 165 ezer forintos árdifferencia, egy 75 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 12,4 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának.

Loading...

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis több mint 454 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. kerület, amelyekben átlagosan 1,14 millió és 1,37 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak a nézelődők.

A VIII., IX., VII., és III. kerületek még meglehetősen drágák, de már bőven lemaradnak a  milliós listavezetőktől; ezekben a kerületekben 807-856 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklődők. Budapest többi kerületében 455-782 ezres egységár között vásárolhatunk, az olcsóbb árcédula többnyire a városközponttól meszebb található lokációk esetében jellemző. A legolcsóbb kerület a XXIII., ahol egy 75 négyzetméteres, új építésű lakáshoz már alig több mint 34 millió forintért hozzá lehet jutni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

De érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is. Kiderült ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokon át, a 61-80 négyzetméteres kategóriáig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 81 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. Legmélyebbre pedig annak kell nyúlnia a zsebében, aki 100 négyzetméter felett keresgél, itt 905 ezer forint felett alakul az átlagos négyzetméterár (ez természetesen a legnagyobb luxusingatlanok ártorzító hatása miatt alakul így).

Loading...

Végezetül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projekt irányára bő 649 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint egyértelmű, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra a fővárosban. Az összesítés szerint a 400 millió forintnál drágább kategóriában 2, a 300 milliónál drágáb kategóriában 17, a 200 millónál drágább kategóriában 70, a 100 millió forint feletti árkategóriában 495 eladó lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2815 darabot.

Címkék:
otthon, ingatlan, Budapest, buda, lakáspiac, pest, luxusingatlan, új lakás, eltinga,