Nem tudunk leállni: ezért olyan brutálisan drágák a lakások

Pénzcentrum2018. december 3. 17:30

Az idei év rengeteg változást hozott az ingatlanpiacon, a kormányzati ösztönzők változásai mellett, a stabilizálódó hitelpiaci tendenciák, és az újépítés felfutása is jelentős hatással volt a keresletre és kínálatra egyaránt. Országos átlagban kétszámjegyű volt az emelkedés mértéke, Budapesten némely esetben ez a 20 százalékot is túllépte, míg vidéken 9-12 százalékos volt az áremelkedés. 2019-ben a Duna House szerint továbbra is erősödés várható az ingatlanpiacon, ez az árak és az ingatlanpiaci forgalom emelkedését és az ehhez szorosan kapcsolódó jelzáloghitel piac növekedését fogja jelenteni.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az idei év elején a Duna House 10 százalék körüli áremelkedést jósolt 2018-ra, amely beigazolódni látszik - írja a vállalat közleményében. Az országos átlag 11,8 százalék volt, ám Budapest és vidék, valamint az egyes ingatlantípusok között bőven akadtak különbségek.

2018 a várakozásoknak megfelelően telt, az árak és a tranzakciószámok egyformán sokat emelkedtek. A tavalyi rekordszámú ingatlan adásvételt az idei forgalom nagy valószínűséggel meg fogja haladni, a január-november közötti időszak idén 3 százalékkal erősebb, mint az egy évvel ezelőtti. A panellakások ára évről-évre közelíti a használt tégla ingatlanok árát, sőt, vidéken a két lakástípus négyzetméterárának átlaga már közel azonos. A fővárosban a tégla lakások 24,8 százalékkal drágábbak, mint a panelek, de ez a különbség egy évvel korábban még 28 százalékos volt

 - nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője

Várhatóan tovább nő a lakásvásárlások száma

A Duna House elemzői szerint a következő évben is élénk lesz a piac. A folyamatosan növekvő tranzakciószám dinamikája jövőre is megmaradhat így ismét a 160-180 ezer közötti sávba várják az adásvételek számát, amely nagyban függ majd az újépítésű projektek kifutásától is. Az újépítésű lakások piacán 15-20 ezer új lakással számolnak a Duna House szakemberei. Árak tekintetében szintén további emelkedés várható, ennek dinamikája országosan 8-12 százalék lehet, míg Budapesten ennél magasabb 10-15 százalékos ingatlanár emelkedés is elképzelhető. Az új lakáscélú hitelek volumenében ennél is nagyobb mintegy 20-30%-os bővülést várnak az elemzők.

A lakáspiaci sajátosságok és a gazdasági mutatók alapján további élénkülésre készülhetünk a hazai lakóingatlanok piacán, amely az árakban és a forgalomban is érezhető lesz

 - összegezte a várakozásokat Benedikt Károly.

Az árak megállíthatatlanul nőnek

Az albérletek ára nőtt a legkevésbé, Budapesten 4,5, vidéken pedig 9 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy idén az albérletek átlagos négyzetméterára már 2549 forint volt a fővárosban, és 1692 forint vidéken. Az eladott ingatlanok közül a használt tégla lakások ára nőtt legkisebb mértékben. Budapesten 14,2 százalékos növekedés után 2018-ban 553 ezer forint az átlagos négyzetméterár, vidéken 7,7 százalékos emelkedést követően 234 ezer forint volt az átlag.

A házak drágulásának mértéke nem sokkal tér el a használt tégla lakásokétól, Budapesten 14,7 százalék, vidéken pedig 10,7 százalék volt ennek nagysága. Az átlagos négyzetméterár azonban messze elmarad a tégla ingatlanokétól, a fővárosban 366 ezer-, míg vidéken 147 ezer forint a 2018-as átlag.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A panellakások négyzetméterárának növekedése igazán nagymértékű volt, Budapesten meghaladta a 20 százalékot (21,5 százalék), de vidéken is ennél a típusnál volt a legnagyobb mértékű az áremelkedés (12 százalék). Így tovább csökkent a panellakások és a tégla ingatlanok ára közötti különbség, vidéken gyakorlatilag ugyanannyit kellett a két típusért fizetni (232-234 ezer Ft/négyzetméter). Budapesten a panelek átlagos négyzetméterára már bőven 400 ezer forint fölött jár, kérdés, mekkora növekedés mellett tudják még versenyképességüket megtartani.

A méretet illetően, mind eladó, mind kiadó lakások esetében az 50-60 négyzetméter közötti ingatlanok voltak a legkeresettebbek 2018-ban. Ez jellemzően nappali és egy, esetleg két hálószobás otthonokat jelent, amely ideális párok, és gyermekes családok részére is.

Az értékesítéshez szükséges idő is folyamatosan csökken, paneleket már 2-2,5 hónap alatt el lehet adni, míg a tégla ingatlanok tulajdonoscseréjéhez 3-4 hónapra van szükség, a legfrissebb adatok szerint. Az értékesítési idő rövidüléséből is látszik, hogy az egyre növekvő árak nem jelentettek komoly akadályt a forgalom növekedésének. Ezt támasztja alá a Duna House tranzakciószám becslése is, amely szerint idén, 2018 novemberéig több mint 143 ezer adásvételi tranzakció történt. A teljes évre 160-180 ezer tranzakciót vártak a szakemberek, ennek a sávnak az aljához fog várhatóan közelíteni az éves forgalom. A forgalom enyhébb növekedésének egyik oka az újépítésű projekteknél tapasztalható időbeli csúszások.

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, lakáspiac, négyzetméter árak budapest 2019,