Kiderült: ennyit kell gürizni egy pesti albérletért cserébe

Pénzcentrum2018. szeptember 4. 12:32

A budapesti albérletárak robbanásszerű emelkedése ismét felhívta a figyelmet az egyetemi tanulással járó költségekre, melyeknek a terheit sok esetben a szülők és gyerekek együtt viselik. Egy friss összehasonlító elemzéséből kiderül: legkevesebbet, átlagosan 97 órát a bécsi egyetemistáknak, a legtöbbet, 179 órát pedig a budapesti diákoknak kell gyorsétteremben dolgozniuk, hogy ki tudják fizetni egy egyszobás, bútorozott garzonlakás havi bérleti díját.

Az iskolakezdés a szülők számára egy pénzügyileg megterhelő időszak. Általános iskolás- vagy középiskolás korú gyermek esetében a szükséges tankönyveket és iskolaszereket kell megvásárolni. Amikor egyetemről vagy főiskoláról beszélünk, akkor ahogy a tanulmányok, úgy a költségek is felsőbb szintre lépnek. A tandíj kifizetése és a megélhetés biztosítása mellett a lakhatásra is gondolni kell, hiszen sokan nem a lakóhelyükhöz legközelebb eső felsőoktatási intézményben tanulnak tovább.

A budapesti albérletárak elmúlt években tapasztalt, robbanásszerű emelkedése ismét ráirányította a figyelmet a továbbtanulás anyagi terheire. A költségek fedezéséből ma már nem csak a szülők, de maguk a diákok is kiveszik részüket. Legtöbben diákmunkát vállalva biztosítják a tanulás - és a szülői segítség - melletti megélhetésüket.

Budapest és a környező országok fővárosainak albérletárait hasonlították össze a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült kutatás során. Kiszámolták, hogy a legtipikusabb diákmunkával, a gyorséttermi munkával, hány órát kell dolgoznia egy egyetemistának ahhoz, hogy fedezni tudja albérleti díját.

A kutatásban legalább 25 négyzetméteres, egyszobás, 1-4. emeleti, bútorozott garzonlakások árait hasonlították össze Budapesten, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Varsóban és Bécsben. A legdrágább kiadó ingatlanok

  • Bécsben találhatók, átlagosan havi 282 ezer forintot kell értük fizetni.
  • Ezt követi Prága (236 ezer Ft),
  • Budapest (170 ezer Ft),
  • Varsó (157 500 Ft),
  • Pozsony (153 ezer Ft), és végül
  • Bukarest (113 ezer Ft).

Fontos azonban kiemelni, hogy a legnagyobb szórás a havi albérletárak között Bécsben, Prágában, és immáron Budapesten figyelhető meg. A magyar fővárosban például jellemzően 80 ezer és 320 ezer forint között mozognak az árak. Mindhárom fővárosra jellemző a turisták és a hosszútávú külföldi bérlők (főleg külföldi egyetemi hallgatók) magas száma. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagyobb és fizetőképesebb a kereslet, ami megemeli az átlagárakat.

Albérlet hamburgersütésből

A kutatásban a helyi gyorséttermi munkabért vették alapul. A különböző országokban ezek a munkabérek, mint az albérletárak is, eltérők, a helyi gazdasági tényezők befolyásolják, így jó viszonyítási alapot adnak az összehasonlításhoz - csakúgy, mint a már közismert Big Mac Index.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás abból indult ki, hogy vajon mennyit kell dolgoznia gyorsétteremben egy egyetemistának, ha egyedül szeretne egy bútorozott garzont bérelni az adott városban.

Loading...

A felmérésből kiderült, az átlagban legdrágábban albérletet kínáló Bécsben a gyorséttermi fizetés is magas, így az osztrák fővárosban kell a legkevesebbet, havi 97 órát dolgoznia egy hallgatónak ahhoz, hogy megkeresse a garzonra valót. A legtöbbet ellenben Budapesten kell dolgoznia egy egyetemistának, 179 munkaórát. Ezt követi a sorban Varsó, ahol 175 órányi, illetve Prága, ahol 163 órányi üdítőtöltés és krumplisózás biztosítja a lakbérre valót. Habár sok esetben az egyetemisták a költségek csökkentése miatt többen bérelnek többszobás lakásokat, és így nekik kevesebbet is kell dolgozniuk a lakbérért, a fenti adatok jó összehasonlítási alapot adnak. Egy budapesti egyetemistának több mint kétszer annyit kell dolgoznia az albérletért, mint egy bécsi egyetemi hallgatónak.

"Szeptember az a hónap, amikor sokan szembesülünk azzal, hogy a felsőoktatási tanulmányok megkezdése bizony jelentősen megterheli a családi kasszát. A felmerülő költségekre fel lehet készülni, például a megtakarítási jellegű életbiztosításokkal. Ha időben elkezdünk megtakarítani és rendszeresen teszünk félre, akkor az anyagi teher is jóval könnyebben elviselhető a család számára, és a diákok is több időt fordíthatnak tanulásra munka helyett az egyetemi évek alatt" - tette hozzá Mándoki Ádám, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termékfejlesztési vezetője.

Címkék:
otthon, fizetés, Budapest, diákmunka, albérlet, hamburger, big mac, közép-európa, cig pannónia, egyetemista,