Áramkatasztrófát került el Magyarország: majdnem leállították Paksot

Pénzcentrum2018. augusztus 26. 11:30

A Duna vizének szokatlan magas hőmérséklete miatt felmerült, hogy le kell állítani a paksi atomerőművet. Alig kerülte el Magyarország a rendkívüli helyzetet.

A paksi atomerőmű, más hőerőművekhez hasonlóan, kevesebb áramot tud termelni nyáron, mint télen, mivel a hűtésére szolgáló víz, mely a Dunából jön, jellemzően melegebb. Ez idén sem volt másképp, a télen megszokott 510-520 megawatt teljesítmény helyett 470-480 megawatt volt a jellemző az elmúlt hetekben - nyilatkozta a G7-nek Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

Ez a lap szerint egy teljesen természetes folyamat, a gond nem ebből adódott. A problémát az okozta, hogy 500 méterrel lejjebb attól a ponttól, ahol a Dunába visszaengedik az atomerőmű hűtésére felhasznált vizet, majdnem 30 fokos volt a folyó, ami pedig a jogszabályi maximuma annak a vízhőmérsékletnek, amit ezen a ponton a Duna vize még felvehet. 

Ha ezt a hőmérsékleti korlátot átlépi a folyó vize, akkor korlátozni kell az automerőmű teljesítményét vagy teljesen le kell állítani.

Ez egyébként nem egy elméleti lehetőség, Németországban és Franciaországban is le kellett állítani ugyanezen okokból nukleáris létesítményeket a nyáron, igaz, ott a hasonló határérték nem 30 Celsius, hanem csupán 26 fok. Az elmúlt hetek hőhulláma ráirányíthatja a a figyelmet - a G7 szerint - a paksi bővítés (azaz Paks 2) Dunára gyakorolt hatására. A Magyar Energiaklub már 2015-ben jelezte, hogy a folyó hőterhelésével többet kéne foglalkozni.

Paks leállása gyakorlatilag katasztrófa lenne a hazai villamos-energiaellátás szempontjából, hiszen az erőmű a teljes hazai termelés több mint felét adja, a fogyasztásnak pedig bő harmadát fedezi

- állapítja meg cikkében a lap.

Címkék:
otthon, duna, hőmérséklet, paks, klímaváltozás, atomerőmű, paks2, paksi atomerőmű, paks atomerőmű, nukleáris energia,