Itt a mesterterv: így érjük utol Ausztriát

hvg.hu2018. július 19. 09:30

Az MNB 180 pontból álló reformprogramot készített, melynek célja, hogy Magyarország kitörjön a közepesen fejlett gazdaságú országok közül, és utolérje Ausztriát - derül ki a HVG.hu cikkéből.


Ahhoz, hogy a magyar gazdaság dübörögjön, a jegybank elnöke 2030-ig százezer külföldön dolgozó magyart csábítana haza, már csak azért is, mert szerény számítások szerint is 12 év múlva 570 ezerrel kevesebb munkára fogható lakosa lesz az országnak. De komolytervei vannak a jelenlegi közmunkásokkal: őket átképzés után terelné vissza a munkaerőpiacra, emellett egyszerűsítené a nyugdíj melletti munkavállalást.

Az egészségügyben a cél, hogy az állami finanszírozás figyelembe vegye a valódi költségeket, és az ellátást szűkítő korlátokat fel kell számolni. Az oktatás terén is komoly változásokra van szükség, hiszen a felsőfokú végzettségűek aránya nálunk elmarad a régióétól. A közoktatásnak pedig az lenne a feladata hosszú távon, hogy csökkentse a diákok különböző társadalmi és gazdasági hátteréből adódó különbségeit. A cél, hogy utolérjük Ausztriát.

Címkék:
otthon, mnb, jegybank, matolcsy,