Mutatjuk, mi minden változott július 1-től: rengeteg magyart érint

Pénzcentrum2018. július 1. 13:02

Július első napján érkezünk el az év feléhez, ettől a dátumtól kezdve sok új jogszabály lép életbe: bizonyos szolgáltatásokért lényegesen többet kell fizetnünk, mint eddig, ám van, ami ingyenessé válik. Összeszedtük a mától érvényes legfontosabb változásokat.

Online számlázás

Az év egyik legfontosabb újítása a ma életbe lépő online számlázás. A változás lényege, hogy egy cég számlázó programjának a legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó - vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos számlaértékű - számla minden adatát azonnal, online módon továbbítania kell az adóhatóság részére. Mostantól csak olyan program lesz használható, amely automatikusan küldi az adatokat a NAV felé, kiváltva ezzel a jelentések havi benyújtását.

Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság.

A pénztárgép által kibocsátott nyugtákra nem vonatkozik a kötelezettség, mivel az évek óta működő, online pénztárgépekre vonatkozó szabályok már ellátják a szükséges adatszolgáltatást. A kormány több mint egy éves felkészülési időt biztosít az átállásra, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad.

Mától követik az étel- és italautomaták forgalmát is: drágulás várható

Ám nem ez az egyetlen forgalmi adatokkal kapcsolatos változás: a kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (AFE) üzemeltethetők. A beépített egységen keresztül az automata továbbítja a forgalmi adatokat a NAV-hoz, így azonnal láthatóvá válik a bevétel. Az AFE beszerzéséhez az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott a berendezések üzemeltetőinek. A támogatás összege 120 ezer forint, amely magában foglalja az egység árát és a telepítéssel összefüggő valamennyi díjat és költséget. Ám a havi ötezer forintos szolgáltatási díj miatt, melyet az üzemeltető köteles befizetni, várhatóan drágulnak az automatás termékek.

Milliós büntetés a parlagfű miatt

Ahogy arrólírtunk, a hatóságok mától bírságolhatnak meg minden olyan földhasználót, akik június 30-ig az ingatlanon nem akadályozta meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását. De ez még nem elég, hiszen a NÉBIH tájékoztatása szerint ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartani. Aki ezt elmulasztja, arra minden esetben növényvédelmi bírságot szabnak ki, mely a fertőzöttség mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarországon minden ötödik ember allergiás erre a gyomnövényre.

Drágul a fővárosi taxiszolgáltatás

Mától drágább lesz Budapesten taxival utazni. Az az Országos Taxis Szövetség javaslatára módosított rendelet szerint

  • a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik,
  • a kilométerdíj 280-ról 300 forintra nő,
  • a percenkénti várakozás pedig 70-ről 75 forintra.

A taxisok a javaslatukat azzal támasztották alá, hogy a kilométerdíj 2013 óta nem változott.

Ingyenes lesz a KRESZ vizsga a fiataloknak

Mostantól visszatérítik a KRESZ tanfolyam árát a 20 év alattiak számára, sőt, a vizsga díját is visszakaphatják. Az intézkedéstől azt várják, hogy több fiatal jut majd hozzá a jogosítványhoz, növelve ezzel mobilitásukat, így könnyebben érvényesülhetnek majd a munkaerőpiacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gyanús egészségügyi adataink

Július elsején módosul a büntetőeljárásról szóló törvény. Mostantól eljárást lehet indítani valaki ellen alapos gyanú nélkül is. A törvény felhatalmazza a rendőrséget vagy a bíróságot arra, hogy közvetlen elektronikus kapcsolattal egészségügyi adatokat kérdezzen le a polgárokról. Ezekből az adatokból, mint például, hogy mikor vettünk részt utoljára kórházi kezelésen, szedünk-e rendszeresen gyógyszert, következtetni lehet a gyanús személyek életvitelére.

Az ülnökség gyakorlatilag megszűnik

Az új eljárási törvény felállítja a bírósági ülnököket július első napjától. Az ülnök nem hivatásos bíró, mégis felelősségteljes feladatot lát el. Lehetőség van arra, hogy azokban az esetekben, melyekben a vádat nem ügyész képviseli, hanem maga a sértett, az ülnök önállóan is eljárhat, és határozatot is hozhat, de csak korlátozottan. Az ő feladatkörük szűnik most meg, pontosabban mostantól csak azokban az esetekben lesz rájuk szükség, melyekben fiatalkorúak elleni folyik büntetőeljárás, vagy a katonai bűnperekben.

Végelszámolás

Az egyszerűsített végelszámolás szabályai is változnak 2018. július 1-től, mely várhatóan egyszerűsítéseket és könnyítéseket hoz magával. Például az egyszerűsített végelszámolásnak a megindítását nem a cégbíróságnak, hanem a NAV-nak kell bejelenteni. Az is fontos változás, hogy ezentúl bármely cég számára él az egyszerűsített végelszámolás lehetősége, amennyiben nem kötelezett könyvvizsgálatra.

Nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei

A mai naptól kezdve két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka. Elkülönítik a befizetett előlegek és a részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt. Az utazásszervezőknek ugyan eddig is kellett biztosítékot letenni és biztosítást kötni arra az esetre, ha fizetésképtelenek lennének, csőd esetén azonban elsősorban a külföldön rekedt utasok hazaszállítása volt a főcél.

Arról általában már nem gondoskodtak, hogy a már befizetett részvételi díjakat is vissza tudják fizetni. Ez a rendszer válik biztonságosabbá

 - nyilatkozta Lambert Gábor, Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője. Az utazási irodák működési engedélyt is csak akkor kapnak, ha eleget tesznek a feltételeknek.

A külföldre utazóknak ez fontos lehet

Franciaországban július 1-től óránként 90-ről 80 kilométerre csökken a megengedett legnagyobb sebesség a lakott területen kívüli országutakon. Az intézkedés mintegy 400 ezer kilométernyi útszakaszt érint. Észtországban pedig ingyenessé teszik a buszközlekedést, mostantól a turistáknak sem kell fizetniük.

Címkék:
parlagfű, jogosítvány, változások, forgalmi vizsga, online számla, ingyenes jogosítvány, online számlázó program, italautomaták,