Lesújtó jelentés: túlzsúfolt lakásokban nyomorognak a magyarok

NapiCsárt2018. június 12. 15:30

Az Európai Unió lakosságának több mint 16 százaléka él túlzsúfolt háztartásban - írja egy friss tanulmány. A helyzet Romániában a legrosszabb, de a magyarországi állapot is lényegesen rosszabb az uniós átlagnál.

Az Európai Unió lakosságának jelentős része, 16,6 százaléka él túlzsúfolt háztartásban - derül ki az Eurostat friss tanulmányából. A 2016-os állapotokat elemző tanulmány azokat a háztartásokat számította túlzsúfoltnak, ahol nem volt megfelelő mennyiségű szoba a család méretéhez képest.

Másrészről az is kiderül a tanulmányból, hogy több mint az emberek harmada (34,8%) él túlságosan nagy házban, ahol még felesleges, kihasználatlan szobák is találhatóak. Az ilyen otthonokban legtöbbször a hálószobákból volt a szükségesnél több.

Románia a negatív csúcstartó

Az uniós tagállamok közül Romániában a legrosszabb a helyzet, ahol a lakosság közel fele (48,4%) élt 2016-ban túlzsúfolt háztartásban. A vizsgált időszakban nem volt sokkal jobb a helyzet Lettországban (43,2%), Bulgáriában (42,5%), Horvátországban (41,1%) és Lengyelországban (40,7%) sem.

E tekintetben a hazai állapotok nagyjából a lengyelországival azonosak: Magyarországon a lakosság 40,4 százaléka élt túlzsúfolt háztartásban kettő évvel ezelőtt. Ezzel még mindig lemaradunk az uniós átlagtól, de még a környező országok többségétől is: Szlovákiában ez az arány 37,9 százalék, Ausztriában pedig csak 15,2 százalék.

Loading...

A túlzsúfolt háztartások aránya Cipruson a legkisebb (2,4%), majd Málta (2,9%), Írország (3,2%), Belgium (3,7%), Hollandia (4,0%) és Spanyolország (5,4%) következik. Ugyancsak 10 százalék alatti aránnyal büszkélkedhet még Finnország (6,6%), Németország (7,2%), Franciaország (7,7%), Nagy-Britannia (8,0%), Luxemburg (8,1%) és Dánia (8,2%).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ürességtől kongó házak

Míg Kelet-Európa több országában is jelentős a túlzsúfolt háztartások aránya, addig az EU egy sor országában éppen ellentétes a helyzet: jelentős mennyiségű az olyan háztartás, amely túlságosan nagy, emiatt kihasználatlan ingatlanban tartózkodik. Számos országban a lakosság több mint kétharmada él ilyen házakban: Írország (70,6%), Ciprus (69,6%), Málta (68,4%) és Belgium (67,0%) tartozik ezek közé. "Alulzsúfolt" háztartásban él a lakosság nagyjából fele Spanyolországban (55,7%), Luxemburgban (54,1%), Nagy-Britanniában (51,5%), Hollandiában (51,4%) és Finnországban (48,0%).

Loading...

Ugyanakkor kevesebb, mint a lakosság 15 százaléka él túl nagynak ítélt otthonban Romániában (6,3%), Lettországban (9,6%), Görögországban (10,2%), Horvátországban (10,4%), Bulgáriában (10,5%), Szlovákiában (11,4%), Lengyelországban (14,2%) és Olaszországban (14,9%). Ebbe a csoportba tartozik Magyarország is, ahol a lakosságnak 8,5 százaléka élt két évvel ezelőtt túlságosan tágas lakásban.

Címkék:
otthon, európai unió, eurostat, penzcentrum, lakhatás, napicsárt,