Itt az adathalászok legújabb trükkje: a Díjnet nevében kapod az e-mailt

Pénzcentrum2018. június 7. 15:00

A Díjnet Zrt. tudomására jutott, hogy a Díjnet nevével és logójával visszaélve ismeretlenek regisztráció megerősítésének indokával e-mailben kérnek személyes és banki adatokat magánszemélyektől.

A társaság, mely Magyarország egyik vezető e-számlakezelési szolgáltatója, felhívja a figyelmet arra, hogy a noreply@dijnet.hu címről érkező adatbekérő levelek nem a Díjnettől érkeznek, azokat a címzettek ne nyissák meg, illetve amennyiben megnyitották, tartózkodjanak a megjelölt regisztrációs űrlap kitöltésétől. A csalók az adathalász e-maillel - többek között - bankkártyák adatait igyekeznek megszerezni a Díjnet közleménye szerint.

Ezzel szemben a Díjnet soha nem kér be és a saját rendszerében nem tárol bankkártyához kapcsolódó információkat, mivel a társaság részére a bankkártyás fizetést és a bankkártya regisztráció lehetőségét az OTP Bank Nyrt. biztosítja közvetlenül, saját rendszerében.

A Díjnet, amint ilyen és ehhez hasonló visszaélést észlel, azonnal megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, és kezdeményezi az érintett IP-cím(ek) letiltását. A Díjnethez csatlakozott számlakibocsátók száma jelenleg 28, a felületen a legnagyobb fővárosi közüzemek mellett jelen vannak országos közüzemi, illetve telekommunikációs szolgáltatók és biztosítók, továbbá regionális közműszolgáltatók is. A Díjneten regisztrált ügyfelek száma meghaladja a 635 ezret. 

Tíz év alatt a rendszeren keresztül bemutatott számlák száma közel 40 millió darab volt, ebből csak tavaly 8,6 millió számla került bemutatásra, melyből 4,4 milliót a rendszeren belül bankkártyával, mobiltelefonos fizetéssel, internetbanki fizetéssel, illetve csoportos beszedési megbízással rendeztek az ügyfelek.

Címkék:
otthon, vállalkozás, számla, rezsi, díjnet, phishing, adathalászat, adatlopás, közműszolgáltató,