Ezért nehéz ma nőnek lenni Magyarországon: ezek a legégetőbb problémák

Pénzcentrum/Index.hu2018. május 18. 09:32

A Friedrich-Ebert-Stiftung budapesti képviselete Gregor Anikó szociológus és a Závecz Research kutatóintézet közreműködésével felmérést végzett 2017 őszén arról, melyek a legfontosabb, nőket érintő problémák.

A kutatók először fókuszcsoportos interjúkat készítettek szerte az országban, majd az ezeken felvetett problémákat alapul véve 1000 fős kérdőíves vizsgálatot készítettek. Arra keresték a választ, hogy a nőkkel kapcsolatos ügyekkel kapcsolatban a férfiak és nők mit éreznek a legégetőbb valós problémáknak a mindennapi életükben.

Kiderült, általánosságban a magyar embereknek a legkomolyabb problémát a megélhetés (38 százalék), illetve a munkahely és annak hiánya (15 százalék) jelenti - írja az Index. A nőkkel kapcsolatos ügyeket mindössze 2 százaléka említette a válaszadóknak. A kutatók szerint azonban nem arról van szó, hogy a nőket érintő nehézségeket ne érzékelnék a mindennapokban az emberek, hiszen a konkrét kérdésekre már jóval többen említettek ezeket is.

Az első és legsúlyosabb gond a munka és magánélet okozta feszültség, a második helyen a legtöbben a nők és a férfiak közti társadalmi egyenlőtlenségeket nevezték meg, míg a harmadik problémaként a szülés utáni munkaerőpiacra való visszatérést említették. Felmerült a nők elleni erőszak és zaklatás kérdése is.

A tanulmányból kiderül az is, hogy elsődlegesen a nőkre hárul a tartósan beteg (77 százalékban) vagy idős szülő (67 százalékban) gondozása. A felmérés arra is rávilágít,hogy a megkérdezettek a jelenleginél nagyobb segítséget várnának el az állami szolgáltatásoktól, főleg az idősgondozás területén, mivel a fizetős szolgáltatások csak egy szűk társadalmi réteg számára érhetőek el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cikket itt találjátok.

 

Címkék:
otthon, munkahely, kutatás, nők,