Önéletrajz, személyi, fizetési igazolás: pályázni kell a pesti albérletekért

Pénzcentrum2018. április 16. 18:03

Egy a Marczibányi Téri Művelődési Központhoz közeli lakás tulajdonosa rövid önéletrajzot ("az teljesen jó lesz, amit a munkaügyi pályázatokhoz szokott beadni"), személyi igazolványt és fizetési dokumentumot is bekért a jelentkezőktől - szúrta ki a Zoom.hu.

A portál által talált lakáshirdetésben a főbérlő rövid önéletrajzot, szmélyi igazolványt és fizetési igazolást is kért a lakást megnézni vágyó érdeklődőktől. Aki a személyes iratait nem szívesen mutogatná vadidegeneknek, az inkább ne is próbálkozzon - adták az érdeklődők tudtára.

Ez egyébként Nyugat-Európában már bevett szokás: mivel az ottani adóhatóságok szigorúan veszik a lakáskiadásokat, a piaci szereplők mindent lepapíroznak a kiadásokra vonatkozóan. Így aztán nemcsak a fenti dokumentumokat kérik el a bérlőktől, hanem a munkaszerződését, adóbevallását, előző főbérlőtől igazolást vagy éppen bankszámlakivonatot is.

Ugyanakkor ez a pályáztatási megoldás még egyáltalán nem általános a budapesti albérletek esetében - mondta a Zoom.hu-nak Balogh László, az Ingatlan.com portál vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, ez két esetben fordulhat elő itthon: ha olcsó a bérleti díj és sok a jelentkező, vagy ha értékes ingatlanról van szó, s a kiadó így szeretné csökkenten a kockázatait.

 

Címkék:
lakás, ingatlan, Budapest, albérlet,