Ettől hal meg minden tizenhatodik magyar: a főváros csak ront a helyzeten

Pénzcentrum2018. március 26. 10:00

Az OECD becslése szerint a légszennyezés miatt ugyanannyi haláleset jut Magyarországon ezer lakosra, mint Kínában, az ENSZ szerint Magyarország a tizenhetedik legrosszabb levegőjű ország a világon. Egyértelmű, hogy mit kéne tenni, de a főváros csak ront a helyzeten - írja elemzésében a 444.

Az OECD szerint 2017-ben 7 ezren haltak meg a légszennyezettség miatt Magyyarországon, ez azt jelenti, hogy minden tizenhatodik haláleset ehhez köthető hazánkban. A légszennyezettségnek számos természetes és az emberi tevékenységre visszavezethető oka van, ezek közül az egyik legjelentősebb az autós közlekedés, azon belül pedig a közlekedési dugók.

Az ebből adódó környezetszennyezést csökkenteni lehetne a közlekedés korlátozásával, ám a főváros hiába vállalta a 4-es metróért kapott támogatásért cserébe, hogy bevezeti a dugódíjat, ebből nem lett semmi, azóta pedi már a kormány is hozott olyan törvényt, ami miatt még akkor sem tudnák bevezetni, ha egyébként lenne rá politikai akarat.

A problémát azonban nemhogy nem kezeli, hanem még súlyosbítja is a főváros, amikor engedélyezi, sőt, egyes ingatlanfejlesztések esetén kötelezővé teszi a mélygarázsépítést a belvárosban.

Címkék:
otthon, utazás, közlekedés, Budapest, légszennyezettség,