Lázár: jön a CSOK felülvizsgálat és bővítik az ingyenes védőoltások körét

Pénzcentrum2017. október 19. 19:00

Egy hét kihagyás után ismét Kormányinfót tartott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és beszámolt a múlt heti kormányülésről és kabinetülésekről. A tárcavezető beszélt a CSOK felülvizsgálatáról, az ingyenes védőoltásokról, a kéményseprésről, a dugódíjakról és a a nyugdíjasoknak szánt év végi összegekről is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hét kihagyás után megtartotta a 101. Kormányinfót. Ezen pedig több gazdasági kérdést is érintett. A legfontosabb információk a CSOK-ról, a nyugíjakról és a védőoltásokról esett.

CSOK-felülvizsgálat

Két vita van a kormány asztalán. Az egyik annak vizsgálata, hogy a támogatás közvetítése jól működik-e, mennyire bürokratikus. Az NGM erről készít egy jelentést, amit a kormány meghallgat. Lenne olyan bürokratikus könnyítés, ami segítené a vásárlókat.

A másik dolog, hogy a támogatási rendszert ki kell értékelni, a miniszterelnök ezzel személyesen foglalkozik. Vannak olyan kezdeményezések, hogy ezt hogyan lehetne kibővíteni. A használt ingatlanok esetében felmerülnek új kérdések

- magyarázta.

Ingyenes védőoltások

Lázár János előrevetítte, hogy az ingyenes védőoltások körét a kormány kibővíti.

Internetáfa

Az internet szolgáltatás áfája 5 százalékra csökken. A módosítás jövőre lép életbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dugódíj

A 4-es metró támogatási szerződésének feltételei között szerepel a dugódíj, de a miniszter szerintem ez egy városszervezési eszköz. Az Európai Bizottsággal pedig meg lehet egyezni, azaz jogilag lehetséges, hogy bizonyos összegért cserébe lemond a Bizottság a dugódíj alkalmazásáról. Lázár János szerint azonban a fővárosnak ell kell gondolkodnia a kérdésről.

Kéményseprés

A törvényhozás több alkalommal is átalakította a kéményseprés kérdését. Lázár János azonban mindenkit megnyugtatott: az itt élők biztonsága a legfontosabb a kormány számára. Ezért, aki akarja, ingyen ellenőriztetheti kéményét. Ugyanakkor a gondoskodás az ingatlantulajdonos felelőssége. A tulajdonosi léttel ugyanis felelősség is párosul - tette hozzá a miniszter.

Nyugdíjasok

Nyugdíjkorrekció lesz novemberben, összesen 27 milliárd forint értékben. Emellett nyugdíjprémiumot ad a kormány, ami összesen 30 milliárd forint. A kettő bónusz együtt átlagosan 20-23 ezer forintot jelent majd egy nyugdíjasnak. Emellett ismét kapnak 10 ezer forintos Erzsébet utalványt a nyugdíjasok. Amit a Magyar Posta fog kivinni, nem pedig a kormányhivatali dolgozók.

(Címlapkép: MTI Fotó, készítette: Soós Lajos)
Loading...

Címkék:
otthon, kéményseprés, pénzcentrum.hu, védőoltás, csok, kormányinfo, nyugdíjkorrekció,