Erre figyelj, ha nem akarsz otthon megfagyni: sok százrezres pluszkiadás lehet a vége

Pénzcentrum2017. október 19. 16:30

Legalább másfél, de rossz esetben akár három hónapra is fűtés nélkül maradhatnak annak a négyszáz fővárosi lakásnak a lakói, ahol a gázszolgáltató a gázvezeték ellenőrzésekor problémát talált. Ez azt jelenti, hogy ha például fennáll a gázszivárgás veszélye, akkor annak javítási és ellenőriztetési procedúrája rendkívül hosszú a fűtési szezonban.

A Főgáz állítása szerint egymillió lakást lát el, amiből mintegy négyszázban alakult ki olyan eset, ahol valamilyen probléma miatt le kellett állítani a gázellátást - írja az Index.hu.

A gázvezetékek esetében két kategória létezik: ha tömör a vezeték, akkor minden rendben, ha tömörtelen, akkor gázszivárgás van

-    állítja Molnár Sándor a Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

A szakértő szerint sokszor előforduló jelenség, hogy amikor az utcai gázvezetéket javítja, cseréli a szolgáltató, és amikor az új vezetéket rákötik az épületek vezetékeire, akkor kiderül: azok elavultak, öregek és szivárognak. Éppen ezért a társasházkezelőnek vagy a tulajdonosoknak előre kell gondolkozniuk, és ellenőriztetniük kell a házban található gázvezetékeket. Valamint lehetőség szerint a fűtési szezonon kívülre kell tervezni a felújításokat. Ezzel együtt a gázszolgáltatóknak sem lenne szabad szeptemberre és októberre hagyniuk a javításokat, átkötéseket - véli a szakember.

A szolgáltató ugyanakkor emlékeztet mindenkit, hogy a gázelosztóhoz kapcsolódó csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés az ingatlantulajdonos tulajdonát képzi. Így a saját rendszerében keletkezett hibáért az ingatlantulajdonosok a felelősek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hiába történnek azonban meg a javítások, gyakran előfordul, hogy 2-4 hétbe telik, mire a hibátlan vezetékrendszert újra visszakapcsolják a szolgáltatásba. Ez pedig azért van, mert a gázszolgáltatók létszámhiánnyal küzdenek. Sőt az elfogadtatási procedúra igencsak költséges mulatság lehet. Egy 11 lakásos társasház szeptemberben például

255 ezer forintot fizetett a tervezett gázvezeték-javítás elfogadtatásáért.

Címkék:
otthon, fűtés, gáz, gázvezeték, tél, hideg, gázszolgáltatók, gázszivárgás,