5 tipp a kiégés ellen: ez a nyugodt élet titka

Pénzcentrum2017. október 19. 13:30

A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen el a mérleg nyelve, sérülhet a közérzetünk, túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk. Ez pedig hosszú távon veszélybe sodorhatja a karrierünket, és testi-lelki egészségünket is.


Rengeteg különböző helyről halljuk mindennapjaink során, hogy a körülöttünk lévő világ eddig soha nem látott mértékben felgyorsult. Ebben a rohanó környezetben pedig nehéz helyt állni. Kötelezettségeink vannak a munkánkban, ki kell vennünk a részünk a családi életből és mindezek mellett találnunk kell időt saját magunkra. Ezeket pedig nehéz összeegyeztetni. Mindennél fontosabb tehát, hogy megtaláljuk munkák és magánéletünk között az egyensúlyt. A lenti 5 tippet a Perfekt Zrt. szakértője állította össze éppen azért, hogy segítsen ezekben a kérdésekben.

1. Húzd meg a határokat!

A legtöbben elkövetjük azt a hibát, hogy a szabadidőnkben is a munkahelyi problémákkal, előttünk álló feladatokkal foglalkozunk, így esélyt sem adunk magunknak arra, hogy ellazuljunk, feltöltődjünk, mielőtt nekiveselkedünk a következő nap kihívásainak. Sokszor nem egyszerű kivitelezni, de ha csak lehet, ne vidd haza a munkádat, ne olvass irodai levelezést, és hagyd az irodában a munkahelyi feszültséget is. Ha hagysz magadnak időt a regenerálódásra, könnyebben veszed az akadályokat másnap.

2. Tanulj meg nemet mondani!

Akár egy kis pluszmunkát, akár olyan szabadidős programokat szeretnének rád erőltetni, amelyek igazából csak másnak hasznosak, tanulj meg nemet mondani. A szabadidődben fontos, hogy te legyél az első, ne hagyd, hogy mások rendelkezzenek felette.

3. Sportolj!

Rengetegen ülnek egész nap az irodában, ami fizikailag rendkívül megterhelő. Az ülőmunkának köszönhető rossz testtartás, a nyaki izmok görcsössé válása, a hátizmok gyöngülése hosszú távon fájdalmat, zsibbadást okozhat, sőt akár komolyabb betegségekhez is vezethet. A sport azonban nem csak testünkkel tesz jót, mentálisan is segít felfrissülni, kiadni az egész heti feszültséget, jobbat alszunk tőle, és kiegyensúlyozottabbakká is válunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Aludj eleget!

Az alváson nem lehet spórolni, hiszen a nem elegendő alvásidő visszaveti a produktivitásunkat, fogékonyabbá válunk a betegségekre és rossz hatással van az emlékezetünkre is. Ha kialvatlanul indulsz dolgozni, sokkal több energiát kell befektetned, mint amennyit a feladataidra szánnál kipihenten. Ha rászánod a hét-nyolc órát az alvásra, és kipihenten mész dolgozni, a munka után is több energiád marad minden másra.

5. Foglalkozz a karriereddel!

Időnként vizsgáld meg, hogy ott tartasz-e a karrieredben, ahol szeretnél, azzal foglalkozol-e, amivel szeretnél. Ha rosszul érzed magad a munkahelyeden, a pozíciódban, akkor a szabadidődet sem tudom gondtalanul élvezni. Akár új területen szeretnénk magunkat kipróbálni, akár meglévő területünkön szeretnénk előrébb lépni, sosem késő belevágni a tanulásba. Érdemes elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot, hiszen ma már számos képzés közül választhatunk, amelyeket rugalmas időbeosztással és rövid idő alatt elvégezhetünk, így a tanulás akár egy olyan hobbivá is válhat, amely amellett, hogy frissen tartja az elménket, képes előrelendíteni a karrierünket.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, munka, depresszió, edzés, pihenés, kiégés,