Itt a statisztika: ezt nagyon nem köszönik meg a hazai lakástulajdonosok

Pénzcentrum2017. július 19. 16:30

Európai élmezőnyben maradt a hazai lakáspiac drágulása. Az idei első negyedévben 8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok tavalyhoz képest, amivel a dobogóról lemaradtunk, de még így is ez a hatodik legnagyobb drágulás az EU-ban. Tavaly év végéhez képest már csak 1,9 százalékkal drágultak a lakások, pedig egy évvel ezelőtt ez az érték még 3,2 százalék volt. Több megyében, jelentősen nőtt ez eladó lakások száma, Békésben 19 százalékos és Bács-Kiskunban 13 százalékos volt a növekedés. 

Az első negyedévben 8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. Ez az Európai Unió átlagos lakásáremelkedésének a duplája, ami a hatodik legnagyobb drágulási ütemnek felel meg. A dobogós lista élén Csehország, Litvánia és Lettország található, ahol 13, illetve 10-10 százalékos áremelkedést mértek - idézi az Eurostat hivatalos adatait az ingatlan.com elemzése. Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője elmondta, az első negyedévben bekövetkezett 8 százalékos áremelkedés lassulást jelent a korábbi időszakhoz képest, 2016 első negyedévében ugyanis 12,7 százalékos drágulást mért az Eurostat. 

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Az áremelkedés lassulását mutatja az is, hogy 2016 végéhez képest már csak 1,9 százalékkal nőttek a lakásárak Magyarországon az idei első negyedévben, ami már csak a kilencedik legnagyobb drágulás az EU-ban egy negyedév alatt. Egy évvel ezelőtt ugyanez az érték még 3,2 százalék volt, amivel az európai uniós dobogó harmadik helyén állt Magyarország. 

Lassabban viszik a lakásokat

A szakember a lakáspiaci trendekről azt mondta, továbbra is élénk a magyar lakáspiac, de több fontos változás történt az idén. Egyrészt a kereslet az alacsonyabb áron kínált lakások felé mozdult el, jó példa egyébként erre a panelek szárnyalása. 

Bár a panellakások jelentősen drágultak, ám összességében még mindig alacsonyabb áron lehet őket megvenni, mint a téglaépítésű társaikat 

- mutatott rá Balogh László. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a magánszemélyek 7 százalékkal kevesebb lakást hirdettek meg eladásra az idén a tavalyi év azonos időszakához képest, az ingatlan.com adatai szerint a hirdetésállomány mégsem csökkent. 

Ez pedig azt jelzi, hogy lassabban kelnek el a lakások, azaz vannak olyan ingatlanok, amelyek egyre később találnak gazdára. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a vevők válogatósabbak, nem kapkodnak és az igényeiknek leginkább megfelelő lakást választják

- fogalmazott Balogh László. 

Címkék:
otthon, lakás, lakáspiac, drágulás, vidék, főváros,