Hatalmas gondot okozott a rezsicsökkentés: vészjelzés a kormánytól

Pénzcentrum2017. július 14. 17:00

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya drámai hangú jelentést készített a vízközmű ágazat helyzetéről. A szöveget a nagyobb önkormányzatoknak megküldték, ebből szerzett meg egy példányt a 444.hu.

"A víziközmű szolgáltatási szektor állapota válságosra kezd fordulni fenntarthatóság, a működtethetőség, és a finanszírozás szempontjából" - olvasható a 15 oldalas tanulmányban. Ez magyarul olyasmit jelent, hogy hamarosan szétrohad, már most alig megy és nincs rá pénz - írja a lap.

A jelentésből világosan látszik, hogy alapvetően a kormány korábbi hibás döntései okozták a gondokat. Azok a döntések, amelyek meghozatalakor a szakmabeliek élesen tiltakoztak, de akkor ez senkit sem érdekelt.

A jelentés lényegében e korábbi döntések visszavonását javasolja. A víziközművek Magyarországon állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak. 2010 óta erősen központosították a rendszert, a közel 400 közműcégből csak 41 maradt, mert a kormány előírta, hogy minimum 150 ezer háztartást kell ellátnia egy cégnek. Ez még logikus döntésnek tűnt, a bajok a 2013-as rezsicsökkentéssel és a közműcégekre kirótt különadókkal kezdődtek.

Az előző választások elé időzített rezsicsökkentéses gerjedelemben a háztartási vízszolgáltatás árát is 10 százalékkal csökkentették, miközben a közműadót úgy vetették ki, hogy azt akkor is fizetni kell, ha a cégek a bevételeikből ezt nem tudják kitermelni. A módszer tökéletesen megfelelt a kormánynak arra, hogy a lakossági áram- és gázszolgáltatókat felvásárolja a külföldi tulajdonosok kivéreztetésével. Csakhogy a vízközművek nem nyugati multiknál, hanem jellemzően települési önkormányzatoknál voltak, így ebben az esetben őket sikerült tönkretenni..

Címkék:
otthon, rezsi, rezsicsökkentés, gázszolgáltatók, nemzeti gázszolgáltató,