300 ezres bírság is lehet belőle: rendőrök ellenőrzhetik a családi kályhákat

Pénzcentrum2017. január 3. 15:05

Hiába járhat több százezres büntetés az illegális szemétégetésért, sokan ennek ellenére hulladékkal fűtenek be télire.

A Levegő Munkacsoport javaslata szerint a rendőröknek kellene fellépnie az illegális hulladékégetők ellen - írja a Magyar Nemzet. A munkacsoport szerint ugyanis vidéken és a nagyvárosok peremkerületein bevett szokás, hogy télen szeméttel fűtsenek be a kályhákba. Ilyenkor minden bekerül a tűzbe: a háztartási hulladéktól kezve a PET-palackokon keresztül a régi bútorokig bármit elégetnek.

Ez viszont jelentősen megemeli a szálló por koncentrációját, a porszennyezés háromnegyedéért felelős ez a típusú égetés.

Ebből kiindulva talán nem is meglepő, hogy az elmúlt napokban a szállópor koncentrációja sokszor az egészségügyi határérték közel háromszorosát is elérte, ami elsősorban a szmogfelhő kialakulásában látszódott.

Ez nem csak szociális kérdés, nagyon sokan tudatlanságból dobnak a tűzre háztartási hulladékot

- mondta Lenkei Péter, a munkacsoport természetvédelmi mérnöke. A szegényebb megyékben gyakran előfordul, hogy valóban nincs más tüzelő, azonban sok helyen hiányos az emberek ismerete ezzel kapcsolatban.

Többszázezres büntetés járhat

Az illegális szemétégetésért nagy büntetés járhat, a hatóságok 75 és 300 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki, ha zárt térben teszik (pl: kályha), szabadtéren pedig 25 és 100 ezer forint között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: MTI / Balázs Attila

Címkék:
otthon, fűtés, fűtési szezon, tűzifa, levegő munkacsoport, hulladékégető,