Csökkent tavaly az ingatlanpiaci forgalom? Mi lehet a magyarázat?

MTI2017. január 2. 18:31

Tavaly 128 400 lakóingatlan cserélt tulajdonost az országban, körülbelül 5 százalékkal kevesebb az előző évinél, az elmaradás azonban nem a gyenge piac jele, hanem az újépítésű ágazat fellendülésével magyarázható- közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése alapján.

A tájékoztatás szerint a piacon sok előszerződést kötnek a vásárlók és a fejlesztők közvetlenül egymással, és ez a statisztikákban majd csak a használatbavétel idején, 1-2 év múlva jelentkezik.

Tavaly decemberre 8500 lakóingatlan-adásvételt becsült a DH, ami a 2016 legalacsonyabb, szezonalitással is magyarázható forgalma. A megelőző év decemberére 10 ezer fölötti tranzakcióval számolt az ingatlanközvetítő.

Az adatok szerint 2016-ban a március és az április volt a legerősebb hónap, mindkettőben meghaladta a 12 ezret a becsült adásvételek száma, de februárban, májusban és júniusban is 11 ezernél több ingatlan cserélt gazdát. Júliusban, illetve októberben és novemberben is 10 ezer alá csökkent a tranzakciók száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
vásárlás, otthon, ingatlanpiac, forgalom,