Tízezrek halnak meg emiatt Magyarországon: 1,1 millióba kerül fejenként

Pénzcentrum2016. november 8. 16:02

Magyarországon 8-14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. A rossz levegőért legnagyobb mértékben, 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős. Az energia hatékonyabb felhasználása, magasabb energiahatékonysági előírások bevezetése, a hagyományos energiahordozók kiváltása nemcsak a takarékosság miatt fontos, hanem csökkenti az egészségügyi kiadásokat és egyben életeket ment.

A Földművelési Minisztérium "Fűts okosan!" kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá, közel 70 százalékkal. Lényegesen kisebb a korábban fő probléma-forrásnak gondolt ipar (kb. 7 százalék) és közlekedés (kb. 10 százalék) részesedése.

Május elején már megjelent egy riasztó statisztika a hazai légszennyezettségi adatokról. Kína után Magyarországon a legmagasabb - egy millió lakosra számítva - a légszennyezettség miatti halálozások száma. Az egészségügyi világszervezet,

a WHO szerint 8 halálesetből egyet a légszennyezés okoz,

és a kár évi 40 milliárd dollár, ami a hazai GDP 19 százaléka. Ez olyan, mintha fejenként 1,1 millió forintot húznának ki minden magyar zsebéből évente.

A légszennyezés és a teljes primer energiafelhasználás legalább 40 százaléka közvetlenül az épületek üzemeltetéséhez köthető, ezen belül a háztartások kb. a harmadáért felelnek. Ha az épületek energiafelhasználását sikerül csökkenteni, az egyben hozzájárul a károsanyag-kibocsájtás és a légszennyezettség mérsékléséhez is.

Van egy további fontos egészségügyi vonzata is annak, ha a lakásállomány minősége javul. Időnk 90 százalékát zárt térben töltjük, ezért jólétünk, életminőségünk nagymértékben az épületektől függ. Az európaiak véleménye szerint az egészség otthon kezdődik, megelőzi az egészséges étkezést, a káros szenvedélyek elkerülését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az épületfelújításoknál 98 százalék az otthoni általános közérzetét akarja javítani, 96 százalék csökkentené az energiaköltségeket. A jólét tehát fontosabb a kiadások mérséklésénél. Az egészség és a boldogság közötti összefüggésekből az látható, hogy minél elégedettebbek vagyunk az otthonunkkal, annál energikusabbak és egészségesebbek vagyunk.

Ma a magyarok 45 százaléka elégedetlen meglévő lakásával.

Az épületek felújítása, ezen belül az energiatakarékosság ösztönzése sokoldalú jótékony hatással jár. Egyszerre teremt új munkahelyeket, növeli a költségvetés bevételeit, és hatékony eszköze az ország energia- és importfüggősége csökkentésének, a külkereskedelmi mérleg javításának.

Eddig kevés szó esett arról azonban, hogy az egészségesebb lakókörnyezet megteremtése további komoly nemzetgazdasági előnyökkel is jár, hiszen az egészségesebb emberek kevesebbet járnak orvoshoz, így csökkentve a társadalombiztosítás kiadásait

- mondta Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet munkatársa.

Címkék:
otthon, fűtés, energia, fűtési szezon, fűtéskorszerűsítés, energiatakarékosság otthon,