Házmesterország: gyűlölködő társasházak tiltják be az Airbnb-t Pesten

Pénzcentrum2016. november 3. 10:01

Elkezdték betiltani a budapesti társasházakban az airbnb-s lakáskiadást, és erre már több ügyvédi iroda is felhívta a figyelmet - írja a Figyelő.

Nagyjából két hónapja indult, hogy elkezdték meggátolni a lakások rövid távú, turisztikai célú hasznosítását a fővárosi társasházak - írja a lap. Ennek érdekében a társasházaknak csak annyit kell tenni, hogy határozatképes közgyűlésen megszavazzák: engedély nélkül nem lehet funkcióváltást végrehajtani a lakáshasználatban, tehát az ilyen típusú tevékenységhez jóváhagyás kell. 

Ilyen határozatból már kettőt elfogadtak két V. kerületi házban, és várhatóan ez a tendencia  terjed majd. Balla Ákos, a Balla Ingatlaniroda vezetője szerint egy ilyen típusú korlátozás a ház valamennyi lakásának értékét jelentősen csökkenti, hiszen a befektetők nyilvánvalóan nem mennek oda, ahol tilos a turisztikai hasznosítás, vagy tudható, hogy az lesz. Hozzátette, az állandó lakosok számára a nyugalom a prioritás, és mivel nem akarnak elköltözni, az sem foglalkoztatja őket, hogy saját lakásuk ára is jelentősen visszaesik.

Címkék:
otthon, lakás, lakáskiadás, társasház, airbnb, ház,