Munkaerőhiány: csúsznak az építkezések, és az egekbe szöktek az árak

Világgazdaság2016. október 28. 09:02

Az idei évben indult lakásfejlesztéseknek több mint felénél, körülbelül 4000 lakásnál még mindig nem kezdték el az építkezést, főként a kapacitások szűkössége miatt - írja a Világgazdaság.

Az év első kilenc hónapjában 11 ezer fölé emelkedett a Budapesten futó ingatlanfejlesztési projektek által kínált új lakások teljes száma - derült ki a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia piackutatásából. A fővárosban 209, a négylakásosnál nagyobb projekt keretében mintegy 8700 új lakás értékesítése indult el, ebből 1527 új otthont a Cordia fejleszt, a főváros hét kerületében - sorolta Földi Tibor, a cég vezérigazgatója.

A Cordia kutatásának adatai szerint a 2016-ban indult fejlesztések több mint felében, azaz mintegy 4000 lakás esetében eddig még nem kezdték el az építkezést. Földi Tibor szerint e mögött több ok is meghúzódhat, egyrészt az építőipart is jellemző munkaerőhiány miatt az építési költségek jelentősen (20-25 százalékkal) megnövekedtek, másrészt sok fejlesztő, főleg a kisebb, referenciával nem rendelkező cégek most szembesülnek azzal, hogy nem jutnak elegendő kapacitáshoz, így a projektjeik várhatóan csúszni fognak.

Címkék:
otthon, karrier, lakás, ingatlan, építkezés, munka, szakemberhiány, munkaerőhiány,