Magyar szellemvárosok: üresen áll a lakás, ha nem adnak érte 3 milliót

Pénzcentrum2016. augusztus 9. 12:14

A 4,4 millió magyar lakás közül 560 ezer üresen áll, és az elmúlt 10 évben végzett épületfelújítások ellenére az épület minőségét illetően az ingatlanok kevesebb mint 40 százalékával elégedettek a lakók - derül ki a KSH legfrissebb, "Miben élünk?" című felméréséből.

A magyarországi lakóépületek száma közel 2,7 millióra tehető, az ezekben 4,4 millió regisztált lakás van. Mintegy 1 millió lakás van nagy méretű, 25 vagy annál több lakásos épületben. Az üres lakások szám a rendszerváltás óta folyamatosan nő: míg 2001-ben 9,2 százalék volt, 2015-re 12,7 százalékra emelkedett, tehát nagyjából 560 ezer lakás áll üresen. Ezeknek csaknam a fele 5 ezer főnél kisebb népességű településeken található. Ennek legfőbb oka, hogy az ilyen kis lélekszámú településeken nagyon alacsony a lakáspiaci kereslet. A nem lakott lakásoknak a 64 százaléka tartósan üres, tehát legalább egy éve nincs lakója. 

41 százalékuk falvakban található, és az 560 ezer üres lakásnak csaknem a 22-23 százaléka olyan településeken üres, ahol a lakások ára 3 millió forint alatt van.

Az üres lakások aránya Budapesten és Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, ott nem éri el a 7 százalékot.

Nem veszi meg

A tulajdonosi lakáshasználat hosszú idő után kissé csökkent: míg 2011-ben 92 százalékos volt ez az arány, 2015-ben csak 89 százalék lakott saját tulajdonú ingatlanban. 

A KSH adatgyűjtés során még nem tudtak arról, hogy lesz CSOK - 2015 október-novemberében zajlott az összeírás - , tehát ez a kutatás már nem mutatja ennek hatásait.

Ahogy csökken a tulajdonosok által lakott ingatlanok aránya, úgy nő a magánbérleti lakások aránya. Országos szinten a lakások 6 százalékát bérlik magántulajdonostól, és 3 százalékát önkormányzattól. Budapesten 10,5 százalékos a magántulajdonstól béret, és 7 százaléka önkormányzati bérlakás.

Mennyiből lehet fenntartani?

A KSH felmérése szerint egy átalgos lakásnak havi 40 ezer forint a fenntartási költsége, ami a háztartások jövedelmének a 22 százalékát teszi ki. Ez az arány 2003-ban ugyanennyi volt, 2010-ben viszont 25 százalék fölé emelkedett. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban egy átlagos lakás havi fenntartása 6 ezer forinttal kerül többe, mint máshol. A parasztházak, tanyák havi rezsije átlagosan 29 ezer forint, a lakótelepi lakásoké 39 ezer forint, míg a többszintes családi házaké 49 ezer forint.

Egyre többen érzik úgy, hogy nem megterhelő fenntartani a lakásukat, míg 2003-ban 22 százalék gondolta így. A megkérdezettek elmondása szerint 32 százalékuknak tavaly már nem jelentett nehézséget fenntartania a lakását, a lakosság 68 százalékának viszont ez továbbra is nagy terhet jelent.

Loading...

Címkék:
lakás, felújítás, ksh, ház, lakhatás,