Ez a Duna-parti családi ház most ingyen a tiéd lehet

Pénzcentrum2016. augusztus 3. 16:41

Egymást érik 2016-ban az ingyen telkeket hirdető önkormányzati- és magánajánlatok Magyarországon. A felhívások többnyire igen csábítóak, de az korántsem egyértelmű, hogy megéri-e lecsapni rájuk. Szakértők szerint aligha; mint érvként elhangzik, arra egyik sem alkalmas, hogy ott hosszú távú egzisztenciát teremtsünk.

Dunaújvárostól alig 20 perces autóútra, Kulcson, néhány utcára a Duna-parttól most ingyen kínálnak egy aprócska családi házat. Igaz, a közösségi oldalakon vírusként terjedő "apróhirdetés" tanúsága szerint az ingatlant nem örökbe adnák tulajdonosai, de az ajánlat - ezt nyugodtan kijelenthetjük - így is szívet melengető.

Van egy kis házunk: szoba, konyha, fürdő-wc-vel,és egy nagy kert sok szőlővel és gyümölccsel, ám nincs időnk foglalkozni vele, de kár lenne érte. Éppen ezért keressük azt a fiatalpárt, vagy magányos férfit vagy nőt, akinek nincs fedél a feje fölött, s némi kertgondozásért otthont szeretne. ( Mivel egy szoba van csak, ezért nagyobb család lakásának nem alkalmas. A termést sem kérjük, csak egyszerűen azt szeretnénk, hogy nagyszüleink munkája ne jusson ebek harmincadjára. Természetesen a rezsit ki kell fizetni, de semmi másra nem tartunk igényt

- olvasható a felhívásban.

Csepp a tengerben...

Habár a kezdeményezés példaértékű, mégiscsak csepp a tengerben. A rendelkezésre álló statisztikák szerint ugyanis az elmúlt öt évben legalább 50 ezer ember volt "effektív hajléktalan" Magyarországon. Ráadásul a vidéki városokban legalább olyan súlyos a helyzet, mint a fővárosi aluljárókban.

Ehhez képest - bár ez nyáron kevésbé szembe tűnő - az országban mindössze 9500 férőhely van hajléktalanszállókon. Ez pedig még úgyis édeskevés, hogy elvileg tavalyelőtt és tavaly is 1500-al bővült a számuk. Na persze valamelyest az is árnyalja a képet, hogy az országban 83 utcai szolgálat is működik, amelyek a kormány megítélése szerint az "elsődleges védelmi vonalat" képezik, illetve 7500 nappali melegedő is rendelkezésre áll.

Akcióznak az önkormányzatok is, de minek...

A CSOK kiterjesztése nyomán idén számtalan hazai önkormányzat is akcióba kezdett: az építkezni vágyóknak ingyen telket kínáltak többek között Balassagyarmaton, Makón, Ásotthalmon, Jászapátin, Komlón, és Csongrádon is. A települések zömén komolyabb beruházásokra, több tíz milliós közművesítésre is hajlandóak voltak, hogy oda csábítsák a családalapítókat.

Habár érthető a súlyos elvándorlással küzdő vidéki önkormányzatok próbálkozása, arról ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy a leszakadó települések a munkalehetőségek hiánya miatt halnak ki, ezen pedig aligha változtathat egy mesterséges program. Azaz

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a legszegényebb régiókba költözőknek nem biztosít megélhetést az ingatlantulajdon.

Szakértők szerint az önkormányzatok által felkínált lehetőségek csak ott lesznek érdekesek a CSOK igénylők számára, ahol munka- és egzisztenciateremtési lehetőség is rendelkezésre áll. Jól példázza ezt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpó, illetve a Somogy megyei Andocs esete is. A településeken bő 5 évvel ezelőtt várták ingyen telekkel a fiatal családokat, de azóta sem teltek meg az aprócska községek.

KATTINTS! Ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyar családok

És az sem véletlen, hogy a jól prosperáló településeknek nincs szükségük ehhez hasonló akciókra. Leegyszerűsítve, ahol folyamatos a fizetőképes kereslet az ingatlanok iránt - amelyet ráadásul még tovább pörget a CSOK -, ott kizárt, hogy ingyen telkekkel kellene boztosítaniuk az önkormányzatoknak a település jövőjét.

Loading...

Címkék:
otthon, ingatlan, szegénység, telek, munkaerőpiac, csok, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió,