Igaz a hír! Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat

Pénzcentrum2016. június 27. 14:06

Jövő évtől lemond az adóhivatal az alacsony összegű, behajthatatlan tartozásokról - ez az egyik fontos változása az új adótörvénynek. Mutatjuk, milyen engedmények jönnek.

Az adótartozás végrehajtásához való jog elévülési ideje lecsökken 5 évről 4-re. Emellett véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb összegű tartozást behajthatatlanság címen, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

Behajthatatlanként szintén végleg törölni lehet a 100 ezer forintot meg nem haladó tartozást akkor, ha az eljárás a végrehajtható vagyon hiányában nem lett eredményes. Ezeket a tartozásokról a továbbiakban a NAV nem fog nyilvántartást vezetni.

A 100 ezer forintot elérő, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül.

Az önkormányzatok korábban 10 ezer forintot meghaladó köztartozás miatt már kérhette a NAV-ot, hogy adóként hajtsa be az adóson, ez az összeghatár 50 ezer forintra emelkedik.

Az ingatlant terhelő jelzálognál mellőzheti a NAV az ingatlan végrehajtását, ha a lakás eladásából befolyó összeg nem fedezné a tartozást. Ilyenkor az adózó ingatlanára jelzálog jegyezhető be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesebb a tartozás

A cégek és magánszemélyek teljes adótartozása egyébként  2246 milliárd forint volt idén az első negyedévben. Ez 14 százalékkal kevesebb, mint 2015 első három hónapjában - akkor 2568 milliárd volt a tartozás.

Loading...

Az adómorált tekintve egyébként javulását mutatják az adatok a működő gazdálkodók és a magánszemélyek kategóriájában. Erre vélhetően az online pénztárgépek és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) is ösztönözte az adózókat.

Címkék:
NAV, tartozás, adó, adótartozás, végrehajtás, behajtás,