100 milliárdot oszthatnak szét a családi házas magyarok között

Portfolio2016. március 31. 17:03

100 milliárd forintos keretet használhatnak fel a panelházak energetikai korszerűsítésére, azonban ezt a keretet a kormány kiterjesztheti. Ezzel a családi házak tulajdonosai is pályázhatnak az energetikai felújításokra.

A legfrissebb Magyar Közlönyben található kormányhatározat szerint módosul a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program. Bár a kormányhatározatból nem derül ki se a változás oka, se annak tartalma, az elmúlt időszak alapján mi az alábbiakra tudunk következtetni:

  • A tavaly tavasszal elfogadott KEHOP szerint vissza nem térítendő forrást szánt a kormány a lakosságnak energiahatékonysági felújításokra. Ezt a forrást azonban egy tavaly őszi kormányhatározat alapján átcsoportosítja az állami és önkormányzati ingatlanok felújítására, cserébe viszont a lakosságnak megígért egy 100 milliárd forint körüli, visszatérítendő uniós keretet.
  • Ezt a keretet a kormány értelmezése szerint csak a panellakásokban élők tudnák felhasználni, mivel a kertes házakban magánszemélyek élnek, akik közvetlenül nem férnek hozzá az uniós forrásokhoz, addig a társasház jogi kategória, amely hozzáférhet közvetlenül is. Azonban nem lenne igazságos megkülönböztetni a panelben, illetve a kertes családi házban élők csoportját, így mindkét csoportnak egyaránt felkínálnák a hitelalapú forrásnak számító 100 milliárdos keretet.
  • Egyelőre bizonytalan, hogy ha valóban ilyen tartalommal küldi ki a kormány a KEHOP módosítását Brüsszelbe, akkor azt a Bizottság el is fogadja.
  • Eredetileg 40 százalék körüli vissza nem térítendő forrásokkal számolhattunk, azonban kétharmadnyi arányban hitelből kellene végrehajtani az energiahatékonysági felújításokat, beruházásokat a saját egyharmad körüli önerő mellett.

A részletekért olvasd el a Portfolio elemzését!

Címkék:
otthon, támogatás, energiahatékonyság,