Lehull a lepel: kik járnak igazán jól a CSOK-os hitellel?

Pénzcentrum2016. február 2. 10:41

Az új CSOK-hoz felvehető hitel után 3 százalékos kamatot kell fizetnünk, a többletet az állam állja helyettünk. Ha viszont valamilyen okból megszűnik a kamattámogatás, akkor nekünk is a magasabb kamatszinten kell törleszteni a kölcsönünket. A bankok közötti választásban azonban nem ez dönthet, van ugyanis egy még fontosabb mérőszám, amiben a CSOK-ot kínáló bankok eltérnek.

Erről, és sok más fontos témáról is szó lesz a Portfolio CSOK-klubjaiban: KATTINTS IDE az időpontokért!

Az új Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) 10 milliós vissza nem térítendő támogatása mellé kedvezményes, állami támogatott, 3 százalékos kamatozású hitelt vehetünk fel. Ha viszont valamilyen okból megszűnik az állami támogatás (pl: nem születik meg a vállalt gyerek, válás stb.), akkor nekünk is ezen a kamatszinten kell tovább törleszteni a kölcsönt.

Akkor most mennyi a kamat?

Az ügyleti kamat alapja az öt éves referenciahozam, ennek a három hónapos átlagát kell alapul venni. Ez az átlag jelenleg 2,44 százalék, az ügyleti kamat kiszámításhoz ennek 1,3-szorosát kell vennünk. Az ezután megállapított kamatfelárat a bank állapíthatja meg, de nem lehet több mint 3 százalék. A mostani referenciahozammal számolva 6,17 százalékot kapunk, ez az ügyleti kamat maximuma, amit a rendelet határoz meg. Ez több mint egy százalékkal magasabb, mint a jegybank adatai szerint számított öt évre fixált lakáshitelek átlagos kamata.

A 3 százalékos fixálással tehát nemcsak az ügyfelek nyernek, hanem a bankok is jól járnak az állami támogatásnak köszönhetően.

A hiteligénylők ugyanis csupán 3 százalékos kamatot fizetnek a hitel első 25 évében, az efeletti részt az állam fizeti ki a bankoknak. Az állami támogatás mértéke jelenleg a kamat legfeljebb 3,17 százalékpontjával egyezik meg.

Mennyi lenne a törlesztőnk az állami támogatás nélkül?

3 százalékos kamattal számolva a 25 évre felvett, 10 millió forintos hitelünk törlesztőrészlete 47 ezer forint lesz. Ha azonban az állami támogatás nélkül kellene törleszteni a kölcsönünket, akkor 65 ezer forintot fizetnénk havonta 6,17 százalékos kamat mellett.

Nemcsak kamatot számít fel a bank

A felvett kölcsön költségeit leginkább a kamat határozza meg, azonban nem ez az egyetlen tétel, amit ki kell fizetni a pénzintézetnek. A hitelfelvételnek vannak egyéb díjai is (például a hitelbírálati díj vagy az ingatlanbecslés díja), ezek összehasonlítására jött létre a teljes hiteldíj mutató (THM).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Mivel az ügyleti kamat 25 évre fixált, ezért az egyéb díjakon múlhat, hogy melyik pénzintézethez fordulunk, amikor CSOK-ot veszünk fel. A THM-ek ugyanis eltérnek az egyes bankoknál, a legolcsóbb például az Ersténél, ahol 3,15 százalékos a mutató. Érdemes megemlíteni az FHB-t, ahol a különválik a lakásvásárlásra és a lakásépítésre felvett hitel THM-je, ennek oka lehet, hogy az utóbbinál a készültségi fokot kell vizsálni, aminek díja van.

Loading...

Címkék:
hitel, kamat, csok, csok 2016, csok 10+10, csok 10+10 millió,