Rengeteg család utalta rossz számlára a rezsit januárban

Pénzcentrum2016. január 27. 13:00

Mivel rengeteg magyar család figyelmét kerülte el, hogy az ELMŰ szolgáltatóváltása miatt új bankszámlaszám van a villanyszámlákon, így sokan rossz helyre utalhattak januárban.

Sok ELMŰ ügyfélnek nem tűnt fel januárban, de a szolgáltatóváltás - amiről egyébként a Pénzcentrum is beszámolt még a múlt év végén - miatt nemcsak a díjbekérők feladója változott (az új szolgáltató az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.), hanem a kedvezményezett bankszámlaszáma is.

Emiatt értesüléseink szerint bőven akadtak olyanok, akik rossz számlaszámra utalták ebben a hónapban a rezsit!

Nem kell azonban megijedni, a legtöbb esetben ugyanis a korábbi és az új szolgáltató megoldja (vagy már meg is oldotta) a felhasználók figyelmetlenségéből adódó kellemetlenséget. Nézzük az egyes eseteket:

  • Akik sárga (fehér) csekkel fizettek: függetlenül attól, hogy valamelyik okos alkalmazással, automatánál, vagy a postán sorba állva fizettek eddig, nekik nincs semmi dolguk. Az új szolgáltató által kiállított csekken ugyanis természetesen a helyes számlaszám van.
  • Akik csoportos beszedésen voltak: Itt a legegyszerűbb a helyzet, a villamos energiáról szóló törvény értelmében ugyanis szolgáltatóváltás esetén lehetőség van a csoportos beszedési megbízások átadására is. A Pénzcentrum értesülései szerint ez az ELMŰ esetében is megtörtént: a legnagyobb bankoknál zökkenőmentes volt az átállás, de a kisebb pénzintézeteknél, takarékoknál érdemes lehet utánanézni a megbízásunknak. Ahol nem sikerült az átállás, a régi szolgáltató természetesen már nem fog leemelni összegeket a számlánkról; de ha nem intézkedünk, könnyen fizetési felszólítás landolhat a postaládánkban, melynek feladója az új szolgáltató lesz.
  • Akik eseti utalással fizettek: A Pénzcentrum értesülései szerint azoknál, akik figyelmetlenségből a régen megszokott számlaszámra utaltak, extra díj felszámolása nélkül továbbítják az új kedvezményezett felé a befizetett energiadíjat. Na persze csak abban az esetben, ha minden fizetőazonosító helyesen volt feltüntetve az utalás során. Arról nincs információnk, hogy ezt meddig hajlandóak megtenni, tehát mindenképp állítsuk át a kedvezményezettet. A hátralékos fogyasztókra azonban ez nem vonatkozik, nekik újra el kell utalniuk a számlázott tételt, a rossz helyre utalt összeget pedig később maradéktalanul jóváírják számlájukon.
Címkék:
otthon, rezsi, villany, közművek, elmű, villanyszámla, közműszámla,