Mit csinál a NAV azzal a rengeteg lefoglalt ruhával?

Pénzcentrum2015. december 25. 12:31

Ma már szinte mindent hamisítnak, így nem csoda, hogy év közben folyamatosan foglalnak le ezekből a hamis termékekből a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei. Vajon mi lesz a sorsra a hamis ruháknak és játékoknak?


Az idei év folyamán is több hamisított ruhát és gyerekjátékot foglalt le a NAV. Sok lefoglalt áru azonban attól még, hogy hamis használható lenne. Ezért most a karácsony apropóján annak jártunk utána, hogy vajon ezek a hamisított termékek nem kerülhetnének a rászoruló gyerekekhez?

Mi a hamisítók kedvence?

A hamis márkajelzésű termékek lefoglalása nem feltétlenül kötődik a karácsonyi ünnepekhez, mivel az egész év folyamán folyamatosan foglalnak le, hamisított árukat. Bár ma már mindent hamisítnak, a legtipikusabban hamísított termékcsoport továbbra is a ruházat, de emellett gyakran előfordul, hogy háztartási cikkeket, mosószereket, különféle műszaki cikkeket, gépeket, berendezéseket, vagy akár gyermekjátékokat hamisítanak.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A NAV pénzügyőrei gyakori ellenőrzéseket végeznek a közterületeken, piacokon, egyéb elárusítóhelyeken, ahol a hamis termékek nagy számban előfordulhatnak, de a közúti áruforgalmat is ellenőrzik, a hamis termékszállítmányok kiszűrése érdekében. Az ellenőrzések az EU külső határán lévő határátkelőhelyeken állandóak, ezen kívüli helyszíneken viszont alkalomszerűek.

Amennyiben egy termékről gyanítható, hogy hamis lehet, a NAV minden esetben szakértő segítségét veszi igénybe. Az előzetes szakértői vélemény általában igen rövid idő alatt elkészül, így az ellenőrzők hamar döntést tudnak hozni, hogy a terméket további vizsgálatok céljából vissza kell-e tartani, vagy a hamisítás egyértelmű ténye esetén le kell foglalni.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre a NAV.

Mi történik a lefoglalt hamis termékekkel?

A lefoglalt tárgyakat jellegüktől és minőségüktől függően a NAV felajánlhatja karitatív célokra, vagy megsemmisíti, vagy árverésen értékesíti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hamis termékeket a NAV raktározza addig, amíg azok végleges jogi sorsa felöl, az illetékes szervek nem döntenek.

Karitatív célú felajánlás kezdeményezésére Nemzeti Erőforrás Minisztérium mellett működő Karitatív Tanács (tagjai: Magyar Vöröskereszt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet) jogosult.

A hatóság alkalmanként értesíti a Karitatív Tanácsot, ha a törvény szerint az elkobzott dolog közérdekű felhasználásának lehet helye, innentől kezdve pedig a tanács dönt arról, hogy később esetleg az elkobzott tárgyak közérdekű felhasználását átveszi-e vagy sem.

Néhány fogás a közelmúltból:
  • December 8. - A pénzügyőrök több mint 26 millió forint értékű engedély nélkül forgalmazott csokoládét foglaltak le Budapest több helyszínén.
  • November 24. - 50 millió forint értékű hamis játékra és horgászbotra bukkantak a hivatal munkatársai.
  • November 12. - 5 millió forint értékű hamis játékot foglaltak le.
  • Szeptember 12. - 8 millió forintot meghaladó értékű különféle márkajelzésű hamis ruhákat találtak.

 

Címkék:
otthon, NAV, gyerek, hamisítás, ajándék, ruha, rászoruló, baptista szeretetszolgálat,