Új lakásba új bútor? Vagy a régi is megteszi?

Pénzcentrum2015. december 15. 20:32

Az elmúlt években jelentősen megfogyatkozott a bútorpiac. A családi kasszából pedig egyre kevesebb jut a bútorokra és nagy értékű háztartási gépekre - írja közleményében a blokkk.com

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint alaposan megfogyatkozott az elmúlt években a bútorpiac. Igaz, 2014-ben már lendületet vett és 2015-ben is nőtt, de hát még mindig messze van korábbi fénykorától. A bútorpiac visszaesése - érthető okok miatt - időben közel esett a lakásépítések számának lecsökkenéséhez. Az elmúlt évekről elmondható összegzésképpen, hogy a nagyobb értékű javakból esett vissza leginkább a vásárlási kedv, aminek magyarázata is egyértelmű, hiszen az étkeken keveset lehetett spórolni, a rezsin is csak mostanában, de a bútor, a lakásfelszerelés könnyen kihúzható volt a bevásárló listáról. A háziasszonyok nagy része ki is húzta, sok más választásuk nem is nagyon volt.

A családi kasszák szűkre szabták a bútor és a nagy értékű háztartási gépek vásárlására fordítható pénzt az elmúlt években:

Az elmúlt másfél évtizedben egyébként a legtöbb lakás 2004-ben épült, 43 ezer darab, ez az érték folyamatosan olvadozott, 2013-14-ben évente már csak7-8 ezer darab készült el.

2015. eddig megismert első féléves időszakában egyébként tovább nőtt a bútorpiac, 10% körüli mértékkel. Előreláthatóan a lakásvásárlások növekedése megtolhatja a bútor, lakásfelszerelési piacot is.

A bútorpiacot is a nagyok húzzák

A bútorpiacon is a nagy áruházakat kedvelik leginkább a vásárlók. A KSH adatai szerint a bútorboltok száma jelenleg megközelíti a négyezret, de hát ezek már nem csak bútort, hanem sok egyéb lakásfelszerelési cikket is árusítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legutóbbi céges beszámolók alapján a bútorpiac legnagyobbja az IKEA 52 milliárd forintos éves forgalommal (fogyasztói áron számolva). Őt követi a KIKA 29 milliárd forinttal, de szoros a verseny a dobogós helyért a JYSK-kel, aki 28 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el eddig. A MÖBELIX még csak 5 milliárd forint körül jár, de itt a Baumax áruházak átvétele nyomán nagyobb forgalommegugrás is várható a jövőben.

Az előbbiek azt jelentik, hogy a vásárlók a három legnagyobb bútor áruházláncban vásárolják a lakásba valók döntő részét. A kisebb bútoráruházak forgalma rendkívül csekély a nagyokhoz mérten.

És egy kis statisztika. A három legnagyobb bútor áruházlánc együttes bevétele megközelíti a 110 milliárd forint értéket. Ezek az áruházak azonban nem csak bútort, hanem sok egyéb más háztartási felszerelést is árusítanak. A KSH bútorpiaci adata csak a bútorra összpontosít, de mivel becsléses adat, nyilván nem is lehet hajszál pontos. Egy biztos, ez pedig a nagyáruházak piaci túlsúlya. Ebből is látszik, milyen hasznos lenne az online pénztárgép adatok beépítése a statisztikába.

Címkék:
otthon, lakás, bútor, butorpiac,