Pocsék lakásban lakik 1,5 millió magyar: mi lehetne a megoldás?

Pénzcentrum2015. október 29. 18:00

A lakhatási válság több mint egy millió embert érint ma Magyarországon. Bár mennyiségi lakáshiány továbbra sincs, a megfizethető lakások száma vészesen alacsony - derült ki a Habitat for Humanity sajtótájékoztatóján.

A Habitat for Humanity szakértői szerint ma Magyarországon minimum 1,5 millió embert érint a lakhatási szegénység, azaz körülbelül ennyien rossz lakhatási körülmények között, túlzsúfolt, rossz elhelyezkedésű lakásokban élnek. Magyarok tízezrei hajléktalanok, és százezrek élnek egészségtelen lakókörülmények között, illetve hátrányos helyzetű térségekben.

A Habitat for Humanity 1996 óta működik Magyarországon, közvetlen segítséget nyújtva a lakhatási szegénységben élőknek. Véleményük szerint bár mennyiségi lakáshiány továbbra sincs, a lakhatási célra hasznosítható ingatlanoknak egy jelentős része lakatlan, vagy nagyon leromlott állapotban van. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy a megfizethető lakások, vagyis az olcsó bérlakások száma vészesen kevés itthon, a lakosság csupán 11 százaléka lakik bérlakásokban, szemben a 30 százalékos uniós átlaggal. Az önkormányzati lakásállomány évről-évre fogy, és meglehetősen leromlott állapotban van, több mint 70 százaléka felújításra szorulna.

Ezen felül tovább rontja a helyzetet a magas lakásfenntartási költség is. Hiába a rezsicsökkentés, a háztartások átlagban még mindig bevételeik közel egynegyedét költik lakásfenntartásra. A lakosság kicsivel több, mint egy tizede nem tudja megfelelően fűteni a lakását, negyede pedig hitel-, lakbér-, vagy közműtartozás miatt van eladósodva. Ebből adódóan egyre több családot érint az eladósodás veszélye, vagy akár a lakásvesztés - állítja a Habitat for Humanity.

Loading...

Ebben szerepet játszhat az is, hogy a kormány a segélyezés rendszerét egyre szigorúbb feltételekhez kötötte, illetve bizonyos juttatások önkormányzati hatáskörbe kerültek. A lakásfenntartási támogatás, és az adósságkezelési szolgáltatás megszüntetését követően idén márciustól az önkormányzatok hatáskörébe került a kieső támogatások helyettesítése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A központi költségvetés lakhatásra szánt kiadásai továbbra is inkább a középosztály és a magas jövedelmű rétegek lakhatását támogatják, így a lakhatási válság elsősorban a szegényebb rétegeket érinti, azon belül is legfőképpen a 3 vagy több gyerekes családokat. A családjukból kiemelt gyerekek esetében 34,5 százalékukat lakhatási okokra hivatkozva vették ki a családokból.

Mivel a gyermekek szakellátásban való gondozása igen költséges, a lakhatási válság enyhítése érdekében inkább a bérlakások számának növelésére, és a lakhatási kiadások csökkentésére kellene költenie az államnak, valamint fontos lenne a takarékos energiahasználat ösztönzése is.

Címkék:
otthon, önkormányzat, lakás, szegénység, lakhatási támogatás,