A következő egy évben stagnáló lakásárak jöhetnek

Magyar Nemzet2015. augusztus 11. 09:31

Megállhat az eddigi gyors áremelkedés a lakáspiacon az ingatlan kínálat várható bővülése miatt. Előreláthatólag ősztől az albérleti piacon is véget ér a drágulás, ugyanis egyre kevesebben tudják megfizetni az egekbe szökött árakat - írja a Magyar Nemzet.

Hamarosan fordulópont következik be a hazai lakáspiacon, ugyanis rövidesen megáll az ingatlanárak és az albérleti díjak növekedése - nyilatkozta a lapnak a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője. Balla Ákos elmondása szerint, lakáshitelek forintosítása következtében rövidesen megugrik a kínálat a piacon, hiszen számos család kénytelen lesz otthona értékesítése mellett dönteni a magas törlesztőrészletek miatt.

Duna House ingatlanár-felmérése szerint: Kelet-Magyarországon 135 ezer forint, nyugaton 147 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták a panellakásokat. Ezért a típusért Pesten négyzetméterenként 254 ezret, Budán 283 ezret fizettek a vásárlók.

Lakást keres? Nézelődjön az Otthontérképen!

Balla Ákos véleménye szerint hasonló a helyzet az albérleti díjaknál is. Az elmúlt időszakban a magasba szöktek a tarifák az erős keresleti nyomás következtében. Egy 2,5-3 szobás családi lakás bérleti díja elérheti a havi 100-150 ezer forintot, rezsi nélkül. Eközben egy 1,5-2 szobás panellakásért havi 60 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok, a közműdíjak nélkül.

Címkék:
otthon, lakás, árak, albérlet,