Itt nyaralnak a gazdagok: ezek a luxusvárosok a Balaton partján

Pénzcentrum2015. július 28. 13:33

Akár egymillió forint is lehet egy balatonfüredi apartman négyzetméter ára, de ez csak kismértékben köszönhető a piac fellendelülésének, sokkal inkább annak, hogy a város divatossá vált, mert könnyen elérhető Budapestről és csodás ingatlanokat kínál.

Tavaly már éreztük az élénkülést itt a Balaton északi partján is - számol be tapasztalatairól a GDN Ingatlanhálózat veszprémi partnere, Horváth Márton. A Pannon Ingatlan ügyvezetője azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kereslet megélénkülése nem minden esetben hozott magával áremelkedést.

Füred a legtrendibb

Az északi part Tihanytól Akarattyáig, az autópálya közelsége miatt közkedvelt. Itt szinte mindent keresnek: telket, nyaralót, szőlőt, lakást és családi házat is. Elsősorban az ár - érték arány határozza meg, hogy könnyen eladható-e egy ingatlan vagy sem. Az élénkülő kereslet sokakat ösztönzött áremelésre, de ami évekig nem kelt el, az drágábban sem fog gazdára találni.

A kínálati árak azt mutatják, hogy Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany vonatkozásában a jó minőségű ingatlanok átlagára 350 ezer forint négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy 150 ezer és 600 ezer forint közötti négyzetméteráron lehet ezeken a településeken lakáshoz vagy házhoz jutni. Természetesen előfordulhatnak ettől eltérő árak, főleg a luxuskategóriában, ahol több fontos tényező is befolyásolja az árképzést (vízpart közelsége, panoráma, kikötő, felszereltség, stb.).

Nyugi vagy nyüzsi

Az a laikus hiedelem, hogy a tóhoz közeli ingatlanokat keresi a többség, de ez nem teljesen igaz. Az a réteg, aki a buli és a strand miatt akar itt nyaralót, valóban előnyben részesíti azokat az ingatlanokat, amelyek maximum 10-15 percre vannak a legközelebbi fürdőhelytől, de nem ők vannak többségben. Egyre nagyobb a kereslet, főleg az itt letelepedni kívánó, nem kizárólag nyaralni érkező vevők részéről a csendes, balatoni panorámát kínáló házakra.

Élni ugyanis inkább itt lehet, a partközeli ingatlanoknál a parkolási nehézségek és az intenzív éjszakai élet okozta zaj elriasztják a költözni vágyókat. Mindkét területen, a vízparton és a hegyoldalakban is, a felújítandó, éppen ezért fajlagosan olcsóbb vagy az igényesen átépített, stílusos belső tereket kínáló ingatlanokat keresik a vevők.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miénk a Balaton

A vásárlók többsége magyar, a legtöbben a fővárosból érkeznek. Éppen ezért lényeges szempont az autópálya közelsége, hiszen ma már alig egy óra alatt elérhető Budapest autóval. Tihanytól távolabb azonban nem szívesen mennek a fővárosi vásárlók, mert a közlekedés kevésbé ideális. Az a tendecia, amely néhány évtizede a külföldiek beáramlását mutatta, mára nyomokban sincs jelen. A fizetőképes hazai réteg azonban nagyon szívesen vásárol és tart fenn nyaralót a Balatonon továbbra is.

Hitel van, alku nincs

A Pannon Ingatlan ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínálatiból mára keresletivé alakuló piacon nem az árak emelkedése az egyetlen említésre méltó változás. Jól jellemzi a jelenlegi szituációt az a tény, hogy jelentősen csökkent az áralku lehetősége és mértéke. Két évvel ezelőtt akár az is előfordulhatott, hogy a meghirdetett árnál 20 százalékkal kevesebbért kelt el egy ingatlan, átlag 10 százalék volt az áralku mértéke. Ma az átlag inkább 5 százalék, de az is előfordul, hogy csupán párszázezer forint a meghirdetett és az adásvételi szerződésen szereplő összeg közötti különbség.

 

Címkék:
otthon, Balaton, nyaraló,