Lebukott a kisnyugdíjas: ez az új trükk a távfűtéses lakásokban

Pénzcentrum2015. március 21. 07:09

Nincs meglepetés, sok magyar fogyasztó az idei fűtési szezonban is trükközni próbál, hogy spóroljon a rezsin. A házi praktikáknak viszont nincs sok értelme, ráadásul némelyik még veszélyes is.

Érdekes számlafizetési megoldások, életveszélyes spórolási praktikák terjednek a hazai gázfogyasztók között, amelyeknek ráadásul semmi értelme - tudta meg a Pénzcentrum. Mivel sok magyar fogyasztó veri fogához a garast (ha nem is indokolatlanul), és ráadásul többségük még a szolgáltatójában sem bízik, így rendre újabb és újabb praktikákra derül fény. Így volt ez az idei fűtési szezonban is. Az alábbiakban két ilyen trükköt mutatunk be:

1. Átalánydíjas gáztűzhellyel fűt a kisnyugdíjas

Sok lakótelepi nyugdíjas ismerős, főleg vidéken azzal spórol, hogy kizárólag az átalánydíjas gáztűzhellyel fűt. Meggyújtják az összes égőt, bekapcsolják a sütőt, kinyitják az ajtaját és sokszor vizet tesznek be, ami meleg párát biztosít. Ezzel fűtik az egész lakást. Szerintem ez életveszély és nem tudom elképzelni, hogy a gázszolgáltatónak nem tűnik fel, hogy az átalánydíjon jóval több gáz fogy

- írta egy olvasónk.

Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy ez a megoldás kizárólag a gázmérővel nem rendelkező, távfűtéses lakásokban gáztűzhelyet használó fogyasztók körében terjedhet. Ők azok ugyanis, akik a konyhai gáztűzhely után átalánydíjat fizetnek, amely függ a lakás szobáinak számától és a beépített gázfogyasztó készülékek főbb tulajdonságaitól is. A MEKH rendelet szerint az alábbi számítást kell alkalmazni:

Loading...

Nos, nem kell sokáig gondolkozni azon, miért óriási butaság a fenti trükk. Azon túl ugyanis, hogy életveszélyes, még spórolni sem lehet vele.

A gáztűzhelyt, megfelelő légellátás biztosításával kizárólag főzésre szabad használni, különben nagy az esélye egy esetleges szénmonoxid mérgezésnek.

Azért nem lehet a fenti módszerrel takarékoskodni, mivel az átalánydíjat minden elszámolási időszak végén, az előző időszak fogyasztása alapján korrigálják. Így tehát a következő elszámolási időszakban kell majd többet fizetnie a fogyasztónak. Szolgáltatóktól származó információink szerint egyébként nem sokan próbálkoznak ezzel a trükkel:

Az olvasó által említett esetekkel nagyon ritkán találkoztunk, és leginkább a távfűtés szezonális indulása előtt jellemző.

- mondta el megkeresésünkre a GDF SUEZ.

2. Bediktálós, de átalányt fizet

Ez a praktika már jóval gyakoribb a magyar fogyasztók körében.  A lényege annyi, hogy bár hivatalosan diktáláson alapuló havi elszámolásban van a fogyasztó, ő arra törekszik, hogy minden hónapban nagyjából ugyanannyit fizessen. Ehhez egy füzetbe vezeti otthon a fogyasztását és a hidegebb hónapokban - amikor jellemzően nagyobb a fogyasztás - mért mennyiség egy részét elszórja a következő hónapokra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Vélhetően azért hódít egyes fogyasztók körében ez a megoldás, mert vagy nem tudják, hogy az ún. "éves kiegyenlített részszámlázás" éppen erre lett kitalálva, vagy egyszerűen nem bíznak a szolgáltatóban.

Pedig a szolgáltató számítása jóval megbízhatóbb; a becslés alapja általában az előző évi fogyasztás korrigált (5 év hőmérsékletadatának átlagával) gázmennyisége. Amennyiben az elszámolási időszak végén a hivatalos leolvasásnál túlszámlázást tapasztalnak, azt jóváírják az ügyfél számláján (ugyanez igaz természetesen fordítva is).

Az éves kiegyenlített részszámlázás előnyei:

  • az azonos gázmennyiséget tartalmazó részszámla egyenletes fizetést tesz lehetővé, ezáltal a fizetési kötelezettség pontosan tervezhetővé válik
  • a számlák ellenőrzése egyszerű
  • a téli időszak magas összegű számláinak egy részét a nyári hónapokban, halasztva fizetheti

A havi diktáláson alapuló számlázás előnyei:

  • a számlázás leolvasás alapú, vagyis tényleges fogyasztás alapján történik
  • nincs túlfizetés

 

Címkék:
otthon, fűtés, rezsi, fűtési szezon, gázfogyasztás, kisnyugdíjas, túlszámlázás, gdf suez,