Lassú az intézkedés: 3 hétig életveszélyben élhetnek a magyar családok

Népszava2015. február 23. 10:00

Huszonegy napig is tarthat, mire intézkednek a hatóságok, ha életveszélyes a gázhálózat. A kéményseprők, ha megállapítják a bajt, postai levélben intézkednek. Jogszabályi változást sürgetnek a szakemberek, azért, hogy ne legyen Magyarországon több, rossz szellőzésből eredő mérgezés és halál - értesült a Népszava.

A kéményseprő elvégzi a szokásos ellenőrzést a lakónál. Megállapítja, hogy életveszélyes helyzet áll fenn - elkoszolódott kazán, hézagos füstcsövek, levegőhiány stb. Kötelessége szerint felhívja erre a lakó figyelmét, és értesíti a gázszolgáltatót, hogy zárja le a gázt. Mindezt levélben teszi, mert ez a hivatalos eljárás. Aztán múlnak a napok.

A levél előbb-utóbb megérkezik a gázszolgáltatóhoz, ahol remélhetőleg azonnal egy döntésképes ügyintéző asztalára kerül, és az mondjuk nincs szabadságon, hanem intézkedik. Így a veszélyhelyzet észlelésétől számítva akár 3-4 napon belül is lekapcsolhatják a gázt a lakónál. Ha viszont nem minden az optimum szerint történik, akkor hetekbe is telhet a leállítás, a vgfszaklap.hu információi szerint a "csúcs" 21 nap volt.

 

Címkék:
otthon, gáz, veszély,