A társasházaknál is jöhet a magáncsőd?

Pénzcentrum2015. február 4. 08:32

A társasházak lakóinak nagy összegű tartozásai rendezésére a magáncsőd bevezetését szorgalmazza Kaplonyi György, a társasházkezelők szövetségének elnöke - írta a Napi Gazdaság.

A lap szerdai számában megjelent interjúban Kaplonyi György elmondta kevés társasházi lakónak van fizetési elmaradása, ám ezek a tartozások többmilliós nagyságrendűek.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke szerint az utóbbi években megváltozott a társasházak adósságszerkezete: a fizetési meghagyásos eljárás bevezetése előtt sokan tartoztak kisebb összegekkel, mára ez a trend megfordult.

Jelenleg a lakók egy-két százalékának, vagyis összesen 100-120 ezer embernek van fizetési elmaradása. Zömmel olyanokról van szó, akik a válságot követően elvesztették a munkájukat és mára felélték a tartalékaikat - mondta.

Az elmaradásokat a felújítási alapokból fedezik a társasházak, ám az elnök szerint ez nem tartható. A válságot megelőzően átlagosan 2 százalék volt az éves közösköltség-elmaradás, most van olyan társasház, ahol háromhavi üzemeltetési költség hiányzik a büdzséből, ami 25 százalékos rátát jelent éves szinten - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kaplonyi György szerint az adósok problémájára a magáncsőd jelenthetne megoldást. Sokat segítene, hogy ha a tartozás elér egy bizonyos mértéket, a lakók kapcsolatba lépnének egy csődgondnokkal. Hozzátette: nem az a cél, hogy utcára kerüljenek, hanem hogy ne görgessék maguk előtt az elmaradásaikat: például időben eladják a lakást és bérlakásba költözzenek.

Címkék:
otthon, társasház, magáncsőd, közösköltség,