Olcsóbb lett a fogyasztóknak, de a termékdíj mégis drágulást hozhat

Pénzcentrum2015. január 15. 09:02

Az előző évhez képest, tavaly 3,5 milliárd forinttal került kevesebbe a hazai zöldenergia-termelés a fogyasztóknak. A termelők viszont több büntetést fizettek 2014-ben - írja a Napi Gazdaság.

Olcsóbb volt a megújulóenergia-termelés Magyarországon tavaly, mint 2013-ban, mivel kevesebbet kellett költenie a rendszerirányítónak az ingadozások kiegyensúlyozására - derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) adataiból.

A zöld energia előállításához kapcsolódó kiegyenlítő energia tavaly tizenegy hónap alatt - a decemberi számokat még nem közölte a rendszerirányító - 3,5 milliárd forintba került. Ez körülbelül fele akkora összeg, mint amennyit a fogyasztók - a Maviron keresztül - 2013-ban kénytelenek voltak kifizetni a megújuló termelés negatív sajátosságai miatt. Tavalyelőtt ugyanis a kiegyenlítő energia január és november között 7 milliárd forintot emésztett fel.

Közben épp a drágulás van készülőben: minden napelem után 114 forint/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január elsejét követően, mely mintegy 2000-2500 forintos modul áremelést jelent - derül ki a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleményéből. Sajtóértesülések szerint még ez sem biztos, elképzelhető, hogy a napelemek mégis kikerülnek a környezetvédelmi termékdíj alól.

Címkék:
otthon, energia, napelem, napkollektor, napenergia, zöldenergia, napelem szövetség,