Sokan megfeledkeznek erről, amikor kiadják a lakásukat

Pénzcentrum2014. december 19. 10:00

A lakást bérbe adók többsége nem fizeti be így szerzett jövedelme után az adót. Feltételezések szerint rengetegen tevékenykednek feketén a bérlakáspiacon, annak ellenére, hogy a közterhet be nem fizetőket lefülelő adóhivatal súlyos büntetést szabhat ki - írja a Napi Gazdaság.

A bérlők 90-95 százaléka nem tart igényt számlára egy ingatlanközvetítő cég név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint. A lap megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról számolt be: nem rendelkeznek arra vonatkozó adatokkal, hogy jelenleg hány ingatlant adnak ki tulajdonosaik.

Az adóhatóság beszámolója szerint a hatósághoz számos közérdekű bejelentés érkezik az állampolgárok ingatlan-bérbeadásával kapcsolatban, ezen belül főként az adózást érintő szabálytalanságokról. A bejelentésekben leggyakrabban azt kifogásolják az érintettek, hogy a kifizetett bérleti díjról nem kapnak bizonylatot, írásos dokumentumot, és ennek hiányában később nincs mód reklamációra.

Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmüket eltitkolók súlyos szankcióra számíthatnak - tájékoztatott a NAV: a meg nem fizetett adó befizetésén túl a hiány összegének 50 százalékát, a bevétel eltitkolása esetében 200 százalékát kitevő adóbírság, továbbá mulasztási bírság, késedelmi pótlék fizetésére kötelezhetik őket. 

 

Címkék:
otthon, lakás, bérlakás, adó, albérlet,