Kevés a kiadó lakás: hatalmasat ugrottak az árak

Pénzcentrum2014. november 26. 08:58

Egyre kevesebb a kiadó albérlet, az árak pedig átlagosan húsz százalékkal emelkedtek a tavalyiakhoz képest. Torz helyzet alakult ki a bérleti piacon, a lakosság gazdasági helyzete indokolta ezt az áremelkedést - írja a Napi Gazdaság.

Jelentősen drágultak az albérletek: a legkeresettebb, 50−150 ezer forintos kategóriában legalább 20 százalékos emelkedés tapasztalható a tavalyi bérleti díjakhoz képest. Átmeneti időszakot élünk a bérleti piacon, jelenleg háromszor annyian keresnek albérletet, mint ahány kiadó lakás van. A legkeresettebb típus a két, külön nyíló szobás, századfordulós belvárosi lakás, amelynek havi bérleti díja a tavalyi 60−70 ezer forintról 90−110 ezer forintra nőtt.

Szintén népszerűek a másfél szobás, 2000 után épült lakások, nemcsak a belső kerületekben, hanem például Zuglóban és Angyalföldön is. Ezek bérleti díja egy éve még átlagosan 80 ezer forint volt, idén már 110−120 ezer között mozog. Emiatt kevesebben költöznek, számos bérlő kényszerűen marad az albérletében, mivel nem jelennek meg új kiadó lakások a piacon. Torz helyzet alakult ki, hiszen a gazdasági helyzet nem indokolta, hogy ennyire felmenjenek az árak.

 

Címkék:
lakás, albérlet,