Ettől kell félned, ha luxuskörnyéken élsz

Nagy Bálint2014. augusztus 30. 07:06

Az Otthontérkép megcsinálta a bűnözési térképét, amin akár utca szinten is megnézheted a bűnt. Mi azonban arra voltunk kíváncsiak, vajon van-e összefüggés a bűnügyek és a lakáspiaci mutatók között; tényleg ott törik fel a legtöbb lakást, ahol a gazdagok élnek?

Az Otthontérkép friss fejlesztése szerint a budapesti kerületek összes bűnesetét vizsgálva megállapítható, hogy egyértelműen a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen ezen a területen sűrűsödik hétköznap és hétvégén is a nappali és az éjszakai élet egyaránt, illetve a turisták is leginkább ezekben a kerületekben fordulnak meg a legnagyobb számban.

A Pénzcentrum viszont arra volt kíváncsi, hogy vajon van-e összefüggés a bűnügyek és a lakáspiaci mutatók között. Vagyis elmondható-e például, hogy ott törnek-e be nagyobb számban, ahol a tehetősek élnek, ott van-e a legtöbb autólopás, ahol a gazdagok parkolnak? Három-három budapesti városrészt hasonlítottunk össze, hármat a legdrágább, hármat pedig a város legolcsóbb lakáspiacáról.

A DRÁGA VÁROSRÉSZEK:

Hűvösvölgy - II. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~465 000 Ft

Összes bűneset: 64 db

Hűvösvölgyben, amely az elmúlt 3 év statisztikái szerint az egyik legdrágább a budapesti lakáspiacon összesen 64 bűnesetet regisztrálta 2013 márciusa és 2014 februárja között. Ebből legnagyobb számban lopás (34 eset), tulajdon elleni szabálysértés (18 eset) és autólopás (7 eset) történt, de 1 esetben lakásbetöréshez is hívtak rendőröket.

Marina part; XIII. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~420 000 Ft

Összes bűneset: 47 db

A XIII. kerületi Marina parton mindössze 47 bűnesetet regisztráltak a vizsgált időszakban a hatóságok. Itt is a lopás (27 eset) volt a leggyakoribb bűncselekmény, viszont második helyen a rongálás (7 eset) szerepel, míg 4-4 esettel a személy elleni erőszak, illetve a tulajdon elleni szabálysértés a harmadik a bűnesetek rangsorában.

Vár; I. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~356 000 Ft

Összes bűneset: 177 db

A Vár nemcsak ingatlanpiaci szempontból kiugró a lakások 356 ezer forintos fajlagos árával, hanem a bűnesetek száma is jóval nagyobb, mint a fenti két drágább városrészben. Ez javarészt oda vezethető vissza, hogy a Vár a turizmus miatt nemcsak a látogatókat, hanem a bűnözőket is vonzza. Ezt igazolják a statisztikai adatok is, a vizsgált időszakban a 177 bűnesetből 134-ért felelnek a zsebesek/tolvajok, 16-ért rongálók, 12-ért pedig garázdák/rendbontók. Miközben a nagy esetszámhoz viszonyítva érdekesség, hogy egyetlen lakásbetörést és autólopást sem regisztráltak.

Loading...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

AZ OLCSÓ VÁROSRÉSZEK:

Tisztviselőtelep; VIII. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~180 000 Ft

Összes bűneset: 174 db

Lakáspiaci szempontból Budapest egyik legolcsóbb területén közel annyi bűnesetet regisztráltak a vizsgált időszakban, mint a Várban. A 174 bűnesetből a legnagyobb számot (107) itt is a lopás teszi ki, de a 21 eltulajdonított gépjármű sem tűnik kevésnek. A Várhoz viszonyítva itt már voltak lakásbetörések is, bár nem nagy számban - 2013 márciusa és 2014 februárja között mindössze 2 lakást rámoltak ki.

Békásmegyer; III. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~166 000 Ft

Összes bűneset: 553 db

Bár Békásmegyeren padlón vannak az ingatlanárak, a bűnesetek azonban egymást érik. Nagy számban fordult elő a vizsgált időszakban lopás (292 eset), garázdaság, rendbontás (25 eset), rongálás és tulajdon elleni szabálysértés (157 eset) is. Gyakorlatilag nyugodtan kijelenthetjük, amennyire olcsók Békásmegyeren a lakások, legalább annyira veszélyes is itt az élet.

Csepel-Ófalu; XXI. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~148 000Ft

Összes bűneset: 38 db

Ugyan lakáspiaci szempontból Csepelen nagyon alacsonyan van a fajlagos ár, ez viszont koránt sem jelenti azt, hogy a bűnözési statisztikák is kirívóak, mint például Békásmegyer esetében. Csepel-Ófaluban mindössze 38 bűnesetet regisztráltak; ebből 9 volt lopás, 27 pedig tulajdon elleni szabálysértés. Az autótolvajok és a betörők is kerülik a városrészt.

Címkék:
otthon, bűnöző, lakáspiac, bűncselekmény, bűnözés,