Van, ahol nem érdemes tovább halogatni a lakásvásárlást

Pénzcentrum2014. augusztus 5. 16:15

Bár az országos adatokat tükröző FHB Lakásárindex továbbra sem mutat emlkedést a hazai lakásárak tekintetében, az egyes részpiacokat vizsgáló statisztikák szerint továbbra is vannak olyan térségei az országnak (Budapest, Győr, Nyugat-Magyarország, stb.) amik 2012 közepe óta egyre jobban teljesítenek. Újabb látkép a lakáspiaci ármozgások tekintében is szétszakadt országunkról.

Az FHB Lakásárindex 2014 első negyedévében 154,9-re csökkent. A lakásárak 2,5 százalékkal (reál értelemben ugyanekkora mértékben) csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A piaci tranzakciók számának növekedése eleinte az országos átlagban árcsökkenést hozhat, hiszen megtörténnek olyan adásvételek, amelyek korábban elmaradtak, így számos helyen ettől realizálódnak a csökkent árak. Kitartó kereslet esetén természetesen csökkennek a kínálati többséget mutató piacok, és az árak felfelé indulhatnak egyre több helyszínen és kínálati szegmensben, ahogy erre már vannak is példák Magyarországon és Európában egyaránt - mondják az FHB szakértői.

A lakásárak a 2008 I. negyedévi csúcs óta csökkenést mutatnak, ennek mértéke azonban 2009 és 2011 között országos szinten mérséklődött, és 2012-ben is alacsony szinten maradt. Ugyanakkor 2013-ban ez a tendencia megtört, mert a 2009-ben megfigyelt értékkel közel azonos, 6,1 százalékos volt a csökkenés. Az azóta feldolgozott adatok azt mutatják, hogy az országos folyamat visszaállt stagnálásra.

Ráadásul, a stagnáló pálya megítélését kedvezően egészítik ki további információk. Egyrészt, az időközben nulla szintre mérséklődő infláció azt eredményezi, hogy a lakásárak reál értelemben is stabilizálódnak. Másrészt, az országos Index alakulásában továbbra is meghatározó szerepet játszik a Nemzeti Eszközkezelő aktivitása, és ha ezektől a diszkontált áron elkelő lakásoktól eltekintenénk, az árak néhány kiemelt lokációban már növekedést mutatnának.

Kedvezőbb helyzetben lévő részpiacok

A lakásárak stabilizálódása, fordulata nem általánosan megfigyelhető jelenség, hiszen továbbra is erősen megjelenik benne a piacok polarizálódása. Néhány részpiac nemcsak, hogy tartósan jobban teljesít az országos átlagnál, hanem már fordulatot is mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiemelt piacok:

  • a Balaton környéke;
  • Nyugat-Magyarország gazdaságilag kedvező helyzetben lévő részei;
  • azok a területek, amelyeknek legtöbbet számít a 4-es metró indulása és a Kelenföldi pályaudvar vonatainak ütemezett menetrendje (Érd és Budaörs környéke, valamint a XI. kerület külső része);
  • az autópályán 2 órán belül elérhető nagyvárosok kedvelt részei
  • és az újjáéledő budapesti belváros.

Budapest belvárosában, a jól elérhető nagyvárosokban és Nyugat-Magyarországon az eltelt egy évben határozott fordulat mutatkozott

 

Címkék:
otthon, lakásvásárlás, lakáspiac, fhb lakásárindex,