Ennyire lepusztult társasházakban él fél Magyarország

Pénzcentrum2014. március 17. 14:02

Tartósan lelassult a hazai társasházi és lakásszövetkezeti lakásállomány természetes megújulása az új építkezések számának alacsony szintre történt visszaesése és stagnálása miatt, miközben a meglévő lakásoknak már mintegy fele vár felújításra.

A lakásépítések számának elmúlt években tapasztalt visszaesése következtében egyre inkább a felújítások válnak a magyarországi lakásállomány korszerűsítésének legfontosabb eszközévé a társasházi és lakásszövetkezeti szektorban. Annak ellenére, hogy a KSH 2013-as évről készített legfrissebb jelentése szerint a többlakásos társasházak építése területén megállt a visszaesés, tavaly alig 2600 új társasházi lakást vettek használatba Magyarországon. Mindez azt jelenti, hogy tartósan lelassult a magyarországi lakásállomány megújulása.

Eközben felmérések szerint a teljes, mintegy 2,1 millió darabra tehető társasházi és lakásszövetkezeti lakásállománynak mintegy 50 százaléka már most korszerűsítésre vár. A lakások elavultságát és energiapazarló voltát támasztják alá a készülő Nemzeti Épületenergetikai Stratégiából előzetesen közzétett adatok is. Eszerint a teljes magyarországi energiafelhasználáson belül a legnagyobb szeletet a lakások energiafogyasztása teszi ki. Ezen belül a lakások energiafelhasználásának mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. A korszerűtlenségére vezethető vissza az is, hogy lakásaink a szén-dioxid kibocsátásban is kiugró értékeket mutatnak, megelőzve az ipart, a közlekedést és a földhasználatot.

A lakásállomány korszerűsítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy maguk a lakóközösségek is felismerjék, a felújítások révén egyszerre tehetik szebbé és komfortosabbá lakóhelyüket, valamint csökkenthetik otthonaik rezsiköltségét. "Öngondoskodásra, valamint saját kezdeményezésekre kívánja ösztönözni a lakóközösségeket az OTP Bank is, amely 2014. március 17-én immár hatodik alkalommal hirdette meg társasházaknak szóló pályázatát" - fejtette ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A környezetvédelem, közösségépítés, valamint életminőség-javítás kategóriában meghirdetett pályázatban a bank szakmai zsűrije idén összesen 7,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítél oda nyerteseknek fejlesztési elképzeléseik megvalósítására. A pályázatok beküldési határideje 2014. június 30. A pályázat eredményéről a nyerteseket augusztus 11-ig értesítik. A konkrét tervvel rendelkez közösségek a Házfórum internetes oldalon jelentkezhetnek a pályázatra, ahol egyúttal hasznos információkat, ötleteket, példákat is találhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
lakás, felújítás, társasház, energiatakarékos otthon, otp társasházi pályázat,